Foto: TT

Hultqvist sitter kvar – L och C backar om misstroendeförklaring

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera veckors ovisshet står det nu klart att Hultqvist är räddad – samtidigt är Alliansen djupt splittrad i frågan. C och L vill inte rösta bort försvarsministern medan KD och M formellt väckt frågan om misstroende i riksdagen.

– Vi landar i olika slutsatser, jag beklagar det, jag hade gärna sett en gemensam allianslinje, säger Annie Lööf (C).

Ända sedan i somras har Alliansen hotat med misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) eftersom han inte informerat statsministern om säkerhetsläckorna på Transportstyrelsen.

Saklig grund saknas

Under torsdagen kom besked från Annie Lööf att Centern inte kommer rösta för att fälla ministern.

IT-skandalen

– Under senaste veckorna har det kommit fram ny information som säger att statsministerns närmaste medarbetare har känt till det här, innan försvarsministern fick information, då faller det på sin egen orimlighet att fälla en försvarsminister för att han inte har informerat statsministern trots att hans medarbetare visste om det, säger Annie Lööf.

Hon menar att det är rimligt att tro på Hultqvist när han säger att han förutsatte att också statsministern hade kunskap om händelserna.

Varför gör ni så olika bedömning inom Alliansen?

– Vi landar i olika slutsatser, jag beklagar det, jag hade gärna sett en gemensam Allianslinje, säger Lööf.

Björklund (L) talar ensam

Även Liberalerna backar.

– Nya uppgifter har framkommit som har påverkat bedömningen av Hultqvists agerande. Liberalerna kommer inte stödja en misstroendeförklaring i det här läget, säger Jan Björklund.

Han håller dock öppet för att KU-granskningen kan leda till nya avgångskrav, även mot statsminister Löfven.

Foto: Skärmdump Twitter

Avgörande har varit uppgifterna om att Stefan Löfvens ”högra hand”, statssekreterare Emma Lennartsson, känt till säkerhetsbristerna utan att informera statsministern.

Lennartsson tvingades avgå i i slutet av augusti.

Splittrad Allians

Alliansen har varit splittrad i frågan. Kristdemokraterna står fast vid sitt krav.

– Den nya informationen bekräftar snarare att Sverige har en försvarsminister som inte vet hur han ska agera i en säkerhetskris, säger Ebba Busch Thor.

LÄS MER: IT-skandalen på Transportstyrelsen – detta har hänt

Sverigedemokraterna vill rikta misstroendeföklaring mot både försvarsministern och statsministern för deras hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Trots begäran om misstroende är det sannolikt att försvarsministern klarar att sitta kvar, det krävs en majoritet i riksdagen för att fälla honom. Moderaterna och Kristdemokraterna har inte tillräckligt många ledamöter för att fälla honom, även om de får stöd av Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet