default_caption Visa alla (2)
Visa alla (2)

Lämnar S – i protest mot Mustafa

Uppdaterad
Publicerad

Nima Gholam Ali Pour, socialdemokratisk lokalpolitiker i Malmö, lämnar partiet i protest mot att Omar Mustafa valts in i partistyrelsen. Vivianne Macdisi, nyinvald ledamot i partistyrelsen (S), säger att Mustafa inte kan sitta kvar om han inte tar avstånd från sitt förbunds kvinnosyn.

– Omar Mustafa har försvarat antisemitismen och bjudit in rasister till Sverige, säger Nima Gholam Ali Pour till SVT Nyheter.

Malmöpolitikern väljer därför att lämna Socialdemokraterna och alla sina uppdrag efter sju år i partiet.

– Är det så att man sätter någon i partistyrelsen som bjuder in antisemiter till Sverige så normaliserar man antisemitism i svensk politik, framför allt om man är Sveriges största parti, säger han.

”Det finns ett mönster”

Nima Gholam Ali Pour menar att ”antisemitismen kommit till Socialdemokraterna för att stanna” och pekar på tidigare uttalanden från bland andra Illmar Reepalu, som han menar har varit antisemitiska.

– Flera gånger har det varit så att företrädare för partiet har gjort antisemitiska uttalanden eller försvarat antisemitism och svaret från partiet har varit ganska passivt, säger han och fortsätter:

– När det är så att det här händer flera gånger och man är passiv finns det ett mönster, det är inget sammanträffande.

Kritiserar kvinnosynen

Vivianne Macdisi, nyinvald ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse, skriver på Newsmill att Mustafa inte kan sitta i partistyrelsen ”Om han inte tar avstånd från sitt förbunds kvinnosyn.”

Även från RFSL har man reagerat på talare som Omar Mustafa bjudit in att tala. Flera av dem har gett uttryck för stark homofobi och till och med hat mot homosexuella, enligt förbundsordförande Ulrika Westerlund.

– Det blir problematiskt att ställa personer som har den här typen av åsikter på en scen, det blir en plattform där man legitimerar folks åsikter. Sätter man någon på en scen sänder det signalen att man tycker att det är en bra person, säger hon till SVT Nyheter.

”Tummar på ställningstaganden”

Omar Mustafa har även själv i intervjuer gett uttryck för att man inte kan vara troende muslim och leva i en samkönad sexuell relation, enligt Westerlund. Han har efter det sagt att han stödjer den svenska lagstiftningen när det gäller samkönade äktenskap men har inte uttryckligen sagt att han ändrat sitt synsätt på islam och homosexualitet, menar hon.

– Det blir konstigt att tumma på S:s ställningstaganden som gjorts för hbt-personers rättigheter och tycka att det är okej att någon i partistyrelsen inte riktigt ställer upp för hbt-personers rättigheter, säger hon.

SVT har sökt Omar Mustafa under dagen men han vill inte bli intervjuad. Han har valt att bemöta kritiken mot honom i ett öppet brev.

Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt, som nominerade Omar Mustafa till partistyrelsen, vill inte lämna någon kommentar i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet