Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Iva på Falu lasarett tvingas slussa iväg patienter för att undvika överbeläggning. Foto: Andreas Hult/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Larmen inifrån iva: ”Oerhört pressat”

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på sjukvården ökar kraftigt på flera håll i landet – och 17 av 21 regioner larmar om ökande smittspridning. På intensivvårdsavdelningen på Falu lasarett är oron påtaglig.

– Påsken förra året var fruktansvärd – och belastningen är tuffare i dag, säger verksamhetschefen Torbjörn Roos.

Helikopterljudet tränger in genom väggarna på intensivvårdsavdelningen i Falun. Ytterligare en patient ska flyttas till ett annat sjukhus eftersom plats måste frigöras åt någon som är ännu sjukare.

Transporterna har avlöst varandra den senaste veckan. Platserna räcker inte till och ingenting tyder på att trycket kommer att minska den närmsta tiden.

”Kan drabba vem som helst”

För Monica Kilström, sjuksköterska och biträdande avdelningschef på iva på Falu lasarett, har krisen kommit obehagligt nära. 

– Jag har min bror liggandes här. Han har legat här i tre veckor, svårt sjuk och nedsövd. Han var helt frisk sedan tidigare, det kan drabba vem som helst, säger hon. 

– Var rädda om era nära och kära, ingen vill ha en anhörig här.

Antalet coronapatienter som behöver intensivvård har ökat från två till femton på Falu lasarett på bara drygt två veckor.

– Vi är i stort sett redan uppe på de nivåer som var toppnivåer förra året. Det går inte att sticka under stol med att det är oerhört pressat. Det är långt över alla de marginaler och scenarion som man kunde tänka sig innan covid, säger Torbjörn Roos, verksamhetschef på iva på Falu lasarett.

Hård vårdbelastning

Region Dalarna är inte ensam om att vara i ett pressat läge. SVT Nyheters genomgång av länsstyrelsernas senaste rapporter visar att 17 av 21 regioner larmar om ökande smittspridning och att majoriteten upplever hård belastning på vården.

Inför påskhelgen finns en oro att de sociala kontakterna kommer att öka vilket kan bidra till fler fall.

– Till de som struntar i rekommendationerna vill jag säga: vi ska göra vårt bästa för att ta hand om er när ni kommer till oss, för det gör ni i större utsträckning, säger Torbjörn Roos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet - SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet