Lena Hallengren, socialminister, håller en presskonferens om HVB-hem. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen vill inrätta nytt nationellt register för HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

I flera publiceringar har SVT granskat vården av barn och unga och hittat allvarliga brister.

På tisdagen håller socialminister Lena Hallengren (S) en presskonferens om de svenska HVB-hemmen.

– Kvaliteten behöver bli bättre, säger hon.

I Sverige finns 826 HVB-hem där omkring 5 500 barn är placerade. I vissa fall frivilligt, i andra fall genom att kommunen tagit beslut om en placering enligt LVU, lagen om vård av unga.

I slutet av förra året gick SVT igenom missförhållandena på 200 HVB-hem för placerade barn och ungdomar. SVT valde sedan att granska 50 av de värst kritiserade hemmen och upptäckte övergrepp, misshandel och rena bestraffningar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Reportagen fick flera politiker att kräva bättre granskning av HVB-hemmen.

Nytt register över HVB-hem

Under presskonferensen konstaterar socialminister Lena Hallengren att det måste bli lättare för uppdragsgivarna, kommunerna, att granska vården på hvb-hemmen.

– På torsdag kommer regeringen fatta beslut om att ge Ivo, inspektionen för vård och omsorg, i uppdrag att upprätta ett nytt, sökbart, nationellt omsorgsregister för HVB-hem. Registret ska göra det lättare för kommunerna att undvika att placera barn på hem där det tidigare förekommit missförhållanden, säger Hallengren.

Registret ska också underlätta vid upphandlingar, enligt ministern.

”Kommunernas ansvar”

Med på pressträffen med socialministern är även Arion Chryssafis, ordförande i beredningen för socialpolitik och individomsorg på Sveriges kommuner och regioner. Han välkomnar beskedet.

– Barn och unga i samhällsvård har ofta haft det väldigt svårt och ett särskilt stort behov av vård och omsorg. Vi vet att de har sämre fysisk och psykisk hälsa än andra barn och saknar helt eller delvis vårdnadshavare och nätverk som kan ge dem den trygghet och det stöd som de behöver. På ett HVB-hem ska de kunna känna sig trygg och det är kommunernas ansvar att de ska få allt det som de har rätt till när deras föräldrar inte kan det, säger han.

Det är alltså kommunens ansvar att säkra vården, men det är i dagsläget svårt.

– De flesta hem fungerar bra, men det varierar för mycket och det är svårt att upptäcka var bristerna finns. I dag finns ingen nationell tillgänglig data för hur det går för barnen eller kvaliteten hos vårdgivaren, säger Arion Chryssafis.

Har du tips till våra granskande reportrar om HVB-hem? Skriv och berätta!

HVB-hem

Ett HVB, hem för vård eller boende, riktar sig oftast till barn eller unga, men kan också vara för vuxna eller familjer med problem, som missbruks- eller beroendeproblematik. Verksamheten ska bedrivas enligt socialtjänstlagen, och ska anpassas efter ungdomarnas behov och förutsättningar. Den ska utformas så att vistelsen upplevs som meningsfull och ska ske under begränsad tid. För att driva ett HVB-hem krävs det tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som också ska granska att man uppfyller kraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet