Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: TT

LO-basens uppmaning till S: Slopa MP

Publicerad

Stefan Löfven bör gå till val utan Miljöpartiet, menar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. – Sverige är i ett farligt läge, säger han i en intervju med DN.

Han säger också att Sverige riskerar investeringar och jobb om Sverige inte ses som ett politiskt stabilt land.

”Ge väljarna besked”

Miljöpartiet har haft för stort inflytande med krav på kärnkraftsavveckling och besluten om att stänga Bromma flygplats och skjuta upp Förbifart Stockholm.

Därför tycker han att Socialdemokraterna måste klippa banden till Miljöpartiet i valrörelsen.

– Den som lägger sin röst på S den 22 mars ska veta vad den rösten står för. Däremot går det inte för Stefan Löfven att efter valet stänga dörren för någon form av samarbete. Han har hela hösten försökt att bredda samarbetet med MP över blockgränserna, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens Nyheter.

”S och M motpoler”

Han hoppas på en uppgörelse med mittenpartierna, där S måste vara beredd att ”bjussa på makten”, eller tvärtom. Men något regeringssamarbete mellan S och M, förespråkar han inte.

– S och M är svensk politiks motpoler och av demokratiska skäl är det viktigt att behålla det så, säger han till Dagens Nyheter.

SVT har sökt statsminister Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet