Stefan Löfven Foto: TT

Löfven om Cambridgeaffären: Valrörelsen ska vara schysst

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om att flera oppositionspartier kontaktats av och haft möten med det omstridda valanalysbolaget Cambridge Analytics uppmuntrar nu statsministern partierna att kampanja på ett ”schysst” sätt.
– Det ska vara ärligt och öppet, säger han till SVT Nyheter.

Stefan Löfven säger att de tveksamma kampanjer som förekommit i samband med Brexit och USA-valet kan förekomma även i Sverige inför höstens val.

– Jag är orolig för att den här typen av påverkan kan komma i samband med valet. Vi kan inte utesluta det. Hur politiska partier lägger upp sina kampanjer får var och en avgöra. Men valrörelsen ska vara schysst, öppen och det ska vara en tuff debatt i sak, säger han.

”Måste ta ansvar”

Enligt Stefan Löfven är omsorgen om väljarna viktig.

– Det är väljarna som ska få bra information inför vilka ställningstagande de ska göra.

Hur ser du på att flera oppositionspartier kontaktats av Cambridge Analytica och även haft möten med dem? 

– Detta måste de partierna svara på. De måste ta ansvar för detta. Det är uppenbarligen en mängd aktiviteter kring detta bolag nu, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna använder information från Facebook för att göra riktade kampanjer. Hur ser du på det?

– Att använda information för att rikta oss till medborgarna, det kommer alla att göra, det hör till. Men vi måste veta var gränserna går. Vilken information vi får, hur vi får tag i informationen.  Det finns många avväganden att göra för att sköta valkampanjen på ett schysst och ärligt sätt, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet