Löfven om Swedbank och Danske Bank: Riskerar att förstöra våra länders rykten

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) öppnar på nytt för att skärpa lagstiftningen mot pengatvätt, mot bakgrund av Uppdrag Gransknings avslöjanden om Swedbank.

– Det här är fullständigt oacceptabelt och förstör hela trovärdigheten för finanssystemet, säger Löfven.

Stefan Löfven mötte på onsdagen den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen. På en gemensam presskonferens efteråt säger Löfven att lagarna mot penningtvätt kan behöva skärpas, efter avslöjandena om misstänkt penningtvätt inom Swedbank

– Vi måste se efter om tillsynen kan bli bättre och om lagstiftningen och straffen behöver skärpas. Det kan absolut behövas känner jag.

Swedbank och penningtvätten

– Det här är fullständigt oacceptabelt och förstör hela trovärdigheten för finanssystemet, som är så viktig för samhället. Och det riskerar att förstöra våra länders rykten, säger Stefan Löfven.

Statsministern har tidigare öppnat för att det kan behövas skärpt lagstiftning.

Han fick medhåll på pressträffen av sin danske kollega, som behövt tackla penningtvätthärvan inom Danske bank, som avslöjades i höstas.

– Jag är 100 procent enig med Stefan, säger Lars Lökke Rasmussen. Vi har ansvar för att tillsynen och lagstiftningen är tillräckligt stark och konsekvent.

Sveriges finansmarknadsminister Per Bolund (MP) skriver i ett sms till SVT Nyheter på onsdagen att ”Bankerna har ett stort ansvar för att motverka penningtvätt. Från regeringens sida kommer vi att fortsätta stärka regelverket.”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet