”Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar”, säger Löfven om ASAP Rockys fall. Foto: Thibault Camus, Stina Stjernkvist/TT

Löfven: Trump har uttryckt önskemål om samtal

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump ska enligt egen utsago ringa Stefan Löfven för att ”se vad de kan göra för att hjälpa Asap Rocky”.
”Han har uttryckt önskemål om ett samtal och det är naturligtvis positivt”, säger statsministern i ett uttalande till TT.

”Pratade just med Kanye West om hans vän Asap Rocky. Jag kommer att ringa till Sveriges begåvade statsminister för att se vad vi kan göra för att hjälpa Asap Rocky. Det är så många som vill att det här får en snabb lösning”.

Så skrev USA:s president Donald Trump på Twitter under fredagskvällen, svensk tid. Tidigare under dagen hade Stockholms tingsrätt beslutat att artisten ska sitta kvar i häkte i ytterligare en knapp vecka, till den 25 juli, i väntan på att eventuellt åtal väcks.

Trump har inte ringt

Trump har ännu inte lyft luren. Men enligt statsminister Stefan Löfven håller Sverige och USA regelbunden kontakt när det gäller konsulära fall – så även i fallet med de tre häktade amerikanerna, skriver statsministern i ett uttalande till TT.

”Jag har förstått att president Trump är personligen intresserad av fallet med de häktade amerikanerna. Han har uttryckt önskemål om ett samtal och det är naturligtvis positivt”, lyder uttalandet.

Under ett kommande samtal kommer statsministern beskriva att det svenska rättsväsendet är självständigt, uppger Löfven.

”I Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder. Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer