”Löfven vill distansera sig från Miljöpartiet”

Publicerad

Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, ser två skäl till varför Stefan Löfven nu ger ett något annorlunda besked kring hur Socialdemokraterna ser på den gemensamma budget partiet i höstas la fram med Miljöpartiet.

För en vecka sedan, då budgeten fallit i riksdagen, sa statsministern på en presskonferens att partiet hade för avsikt att gå till val på den gemensamma rödgröna budgeten. Idag heter det istället att ”budgeten är överspelad”.

– Redan under presskonferensen för en vecka sedan framhöll han att partiet ska gå fram som ett eget parti och att man ska lägga fram ett särskilt valmanifest inför valet i mars. Men han betonade också kraftigt budgetens betydelse inför det här valet och det besked han ger i dag signalerar att han vill distansera sig från Miljöpartiet, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator.

Han menar att skälen till att Stefan Löfven och Socialdemokraterna nu vill markera avstånd till Miljöpartiet är att man inom partiet är oroliga för att bli för intimt förknippade med MP och en del av de uppgörelser som skett.

– Det handlar också om att man vill hålla dörren öppen för att efter valet eventuellt kunna samarbeta med borgerliga partier. Men det är enligt min bedömning fortfarande ganska orealistiskt med tanke på det höga konfrontationsläge vi har i svensk politik i dag.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet