S-ledaren Stefan Löfven sommartalade i ett regnigt Vasaparken i Stockholm. Foto: Scanpix

Löfvens fokus i sitt sommartal: Ungdomarna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven höll sitt första sommartal i Vasaparken i Stockholm på söndagen. Han tryckte på att ungdomarbetslösheten och ”den låga utbildningsnivån” inte är en fråga för valet 2014. Det är ett akut samhällsproblem.

Löfven klev upp med ett rödvitt paraply på scenen i ett regnigt Vasaparken vid 13-tiden.

Han inledde med att prata om kriget i Syrien och de hittills runt 20.000 rapporterat döda. Löfven sa att våldens verkningar är ”ett bevis på diktaturens grymma ansikte”. Med så mycket grymheter är det:

– Lätt att tappa hoppet. Lätt att tappa fokus. Lätt att börja tvivla på vad det individuella engagemanget kan göra, sa han

Men han sa att ingen människas arbete är förgäves. Partiordföranden hyllade mikrobloggen Twitter som gjort att fler i världen kunnat ta del och sprida information om vad som hänt i Syrien.

Regeringen ”unik som drar ner på utbildningsambitionerna¨

Men det viktigaste är framtiden – ungdomarna. Ungdomsarbetslösheten måste få ett stopp. Löfven kritiserade den borgerliga regeringen, och sa att den är unik i världen med att faktiskt dra ner på utbildningsambitionerna.

– Vi ska höja kompetensen. Inte sänka kompetensen, sa S-ledaren.

För att höja nivån vill Löfven satsa på tre saker: lärarna, likvärdiga skolor och långsiktighet i hela utbildningssystemet.

Det ska lösas med att lärarna ska få mer kunskap och tydligare karriärvägar. Resurser behöver fördelas mellan skolor. Och för långsiktigheten behövs en blocköverskridande överenskommelse – som gör att elever kan jobba i lugn och ro.

20.000 unga ska erbjudas utbildningskontrakt varje år

Alla som inte har gymnasieutbildning ska få det. 20.000 unga varje år ska erbjudas ett utbildningskontrakt där de kan kombinera jobb och praktik och göra klart sin gymnasieutbildning samtidigt som de får en skälig lön.

– Ungdomsarbetslösheten är som betong. Lös i början men blir allt hårdare ju längre tiden går, sa S-ledaren.

Löfven kritserade regeringen för att den de senaste sex månaderna lagt mer kraft på att bekämpa Socialdemokraterna istället för arbetslösheten. Han menade att ungdomsarbetslösheten inte är en taktisk fråga inför valet 2014. Utan ett akut samhällsproblem.

Bygga kollektivtrafik ”värdig det här århundradet”

Vi måste bryta de här ”hindren som håller människor tillbaka”

– I dag går vi från förskolekö, till bostadskö, till trafikkö, sa Löfven.

Han kritiserade regeringen för att inte ha uppfyllt löftet om 4.000 nya studentbostäder i Stockholm. Sedan valet har det enligt Löfven byggts 86. Moderaterna har svikit det löftet och det ska de hållas ansvariga för, sa han.

Sverige behöver en ny infrastraktur som är ”värdig det här århundrandet”. Sverige behöver knytas ihop med bilvägar och järnvägar. För varje sekund som en pendeltågsvagn eller ett godståg står still förlorar svenskt näringsliv på det, sa S-ledaren i talet.

– Fortsätter utbyggnaden av kollektivtrafiken på det sätt det gör nu. Kommer våra ungdomar bli väldigt bra på att promenera. Fortsätter utbyggnaden av bostäder som den gör nu kommer våra ungdomar bli väldigt bra på att tälta, sa Löfven och rev ner skratt från publiken.

Han kritserade Moderaterna för att de satt stopp för att tunnelbanan ska gå ut till Hagastan. Där det nya Karolinska universitetssjukhuset byggs – och 36.000 nya jobb kommer att finnas.

– Vi måste bygga bort bostadsbristen. Se till att Förbifart Stockholm blir verklighet. Och se till att att bygga tunnelbana både till Nacka och till Nya Karolinska.

Stärka svensk konkurrenskraft

Löfven var även tydlig med att svensk konkurrenskraft måste stärkas. Han tog upp att företag som Astra Zeneca, Sony, och flera andra jobb lämnar Sverige.

– Vi har haft en regering som varit fullständigt ointresserad av näringspolitk, sa han.

– Vi har en regering som inte tror på människors förmåga – och därmed inte Sveriges förmåga. Vi måste få ett slut på det här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.