Foto: TT

Löfvens regeringsombildning: Här är de nya ministrarna

Uppdaterad
Publicerad

En före detta metallarbetare och en lokalpolitiker – nu tar Tomas Eneroth och Heléne Fritzon plats i Löfvens regering. SVT listar personerna som statsministern valt för att rädda regeringen från att falla efter IT-skandalen.

Tomas Eneroth (S) ny infrastrukturminister 

Tomas Eneroth (S) ny infrastrukturminister. Foto: Erik Simander/TT
IT-skandalen

Han tar över efter Anna Johansson som tvingas avgå. Tomas Eneroth är i dag gruppchef i riksdagen och var en het kandidat på listan över eventuella ministrar inför valet 2014. Nu kliver han alltså in i sin första roll som minister i regeringen.

Mellan 1994 och 2014 var han riksdagsledamot i näringsutskottet och en av hans profilfrågor har varit socialförsäkringar.

Eneroth är 50 år och är född och uppvuxen i Växjö där han studerat statsvetenskap och sociologi. Innan politiken jobbade han som metallarbetare.

– Mina utgångspunkter är att vi ska se till att hålla ihop det här landet. Vi ska se till att bygga hållbart så att vi tänker på de klimatutmaningar vi står inför när vi nu gör nödvändiga investeringar i infrastruktur. Och vi ska komma ihåg att vi är ett litet exportberoende land så otroligt angeläget att infrastrukturen understödjer tillväxt, jobb och utveckling. Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget och är riktigt glad över att ha fått förtroendet av statsministern, sa Tomas Eneroth när han presenterades som ny minister.

LÄS MER: Analys: Nu ligger bollen åter hos Alliansen

Heléne Fritzon (S) ny migrationsminister 

Nya migrationsministern Heléne Fritzon (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Den andra som blir ny på ministerposten är 56-åriga Heléne Fritzon som under 25 år arbetat som kommunalråd i Kristianstad där hon också är gruppledare för socialdemokraterna.

Hon tar över efter Morgan Johansson som får ny roll som justitie- och inrikesminister.

Heléne Fritzon meddelade i januari i år att hon till hösten skulle lämna sitt uppdrag som kommunalråd i Kristanstad.

”Jag har varit heltidspolitiker i 25 år, det är en lång tid. Det är rätt tid att lämna nu” sa hon då till SVT Nyheter Skåne. Men nu verkar hon alltså ha hittat en annan riktning som gör det värt att hålla fast vid politiken:

TV: Heléne Fritzon har jobbat som politiker i 25 år

– Jag är väldigt glad över att få gå in i den här nya rollen och att fullt ut få verka på den nationella nivån. Det jag tar med mig från mitt arbete hemma i Kristianstad är viljan till samarbete. Jag tycker om att finna lösningar och det för medborgarnas bästa. Därför ser jag fram emot att bringa ordning och reda i migrationspolitiken. Jag är otroligt stolt över att få axla den manteln, sa Heléne Fritzon på torsdagens presskonferens.

Morgan Johansson (S) ny justitie- och inrikesminister

Morgan Johansson (S) ny inrikesminister. Foto: Erik Simander/TT

Tidigare migrationsministern Morgan Johansson får axla Anders Ygemans roll som inrikesminister tillsammans med sin nuvarande post som justitieminister. Mellan 2010 och 2014 var han ordförande i justitieutskottet och ledamot i krigsdelegationen. Han har tidigare även varit folkhälsominister mellan 2002-2006.

Han är född 1970 i Höganäs kommun och uppvuxen i skånska Ängelholm. I Lund studerade han statsvetenskap och ekonomi.

Innan politiken blev heltidsarbete har Morgan Johansson jobbat som ledarskribent samt nyhetsjournalist för tidningen Arbetet.

– Jag kommer få förändrade arbetsuppgifter, inte nya. Jag och Anders Ygeman har arbetat väldigt nära de senaste åren då våra områden har överlappat varandra. Jag kommer ha en väldigt kort startstrecka.

– Det är framför allt två huvuduppgifter som ligger framför oss: att slå undan benen för den organiserade kriminaliteten, det andra att förtsätta höja vår förmåga att upptäcka, förebygga och bekämpa terroristbrott och aktiviteter, uttryckte Morgan Johansson när han gavs uppdraget.

LÄS MER: Ygeman: ”Blev inte hållbart att fortsätta”

Annika Strandhäll (S) ny socialminister

Annika Strandhäll (S) ny socialminister. Foto: Erik Simander/TT

Annika Strandhäll är liksom Morgan Johansson ett välkänt ansikte bland minsitrarna. Hon är för nuvarande socialförsäkringsminister och blir ny socialminister. Hon har även haft ansvaret för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor sedan Gabriel Wikström blev sjukskriven.

– Hälso- och sjukvården är kanske grunden i hela det svenska välfärdssystemet. Att kunna känna den trygghet som man behöver den dagen när livet vänder. Det kommer att vara en av mina absolut viktigaste uppgifter, sa Annika Strandhäll på presskonferensen.

Peter Hultqvist (S) försvarsminister

Peter Hultqvist (S) försvarsminister. Foto: Erik Simander/TT

Trots att Alliansen inkluderade Hultqvist i sin misstroendeförklaring väljer alltså statsminister Stefan Löfven att behålla Peter Hultqvist som försvarsminister.

– Sverige har stora säkerhetspolitiska utmaningar och Peter Hultqvist har bidragit till att markant stärka förtroendet för svensk försvars- och säkerhetspolitik. Vi skainom kort genomföra den största försvarsövningen i sitt slag på över 20 år. Han är djupt respekterad i breda kretsar och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, sa Stefan Löfven när han förklarade varför han väljer att behålla Hultqvist som försvarsminister.

– Anna Kinberg Batras och Jimmie Åkessons hot om en misstroendeförklaring mot försvarsministern är helt oseriöst, sa han.

LÄS MER: Åkesson: Samtliga ministrar måste gå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet