”Vi har en strategisk mittenposition i svensk politik och har visat att vi kan samarbeta med både M och S”, skriver Annie Lööf på Facebook.

Lööf: Centerpartiet går till val utan blocktillhörighet

Publicerad

Centerpartiet kommer att gå till val som ett självständigt liberalt parti, skriver Annie Lööf (C) på Facebook. Partiledaren är kritisk till det vägval som Liberalernas partiledning gjort, men håller inte med statsministern om att ett samarbete med Sverigedemokraterna skulle vara ett hot mot demokratin.

Annie Lööf har dragit sin röda linje. Hon stänger ännu en gång dörren för samarbete med SD och för en moderatledd regering som är beroende av SD.

”Jag ser problemen i deras sakfrågor och värderingar som jag många gånger tycker är förkastliga och jag vill lägga fokus och debatten där”, skriver hon på Facebook.

Hon meddelar att Centerpartiet går till val som ett självständigt liberalt parti och att partiet vill genomföra politik med breda samarbeten i den politiska mitten – utan att ge V och SD inflytande.

”Svårt att förstå resonemanget”

”Vi har en strategisk mittenposition i svensk politik och har visat att vi kan samarbeta med både M och S”, skriver hon.

I en intervju med TT ställer sig centerledaren frågande till Nyamko Sabunis (L) uttalande om att Sverigedemokraterna läser av samhällsproblemen på samma sätt som de borgerliga partierna.

– Jag blir väldigt förvånad när jag hör det och deras slutsatser. SD är ett främlingsfientligt populistparti där tonläget och argumentationen radikaliserats bara de senaste veckorna, när man pratar om att islam är en avskyvärd religion och invandrare en kulturell belastning. Under samma tid drar man alltså slutsatsen att man läser av samhällsproblemen på samma sätt. Det är väldigt svårt att förstå det resonemanget, säger hon till TT.

”Skruva ned nivån”

Samtidigt är samarbeten med Sverigedemokraterna i sig inte ett hot mot demokratin, menar Lööf. Något som går stick i stäv med statsminister Stefan Löfvens uttalande om att en moderatledd regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna riskerar att föra Sverige i en ickedemokratisk riktning.

”Jag tycker att vi ska sansa tonläget och skruva ned nivån lite. Det finns tillräckligt mycket sak- och värderingsfrågor som man kan ta med ett främlingsfientligt parti”, skriver Lööf på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.