M grillades om bostäder och bistånd

Uppdaterad
Publicerad

I dag gästade Moderaternas Gunilla Carlsson Partigrillen och pressades kring rot-avdrag för hyresrätter och vad hon egentligen uträttat i egenskap av biståndsminister.

Hyresgästföreningens Barbro Engman ville ha besked kring Moderaternas syn på hyresrätterna, hur de ska rustas upp och vilket stöd som kan tänkas komma för energiomställningar. Om regeringen kan satsa miljarder på rot-avdrag inom andra områden borde det också kunna gälla hyreshus, menade hon.

– Det har ju diskuterats väldigt mycket och vi vet att vi behöver göra hyresrätten mer attraktiv och mer möjlig att kunna använda, men ska man göra det via rot-avdrag? Vi tror inte det, sade Gunilla Carlsson.

Bo Forsberg från biståndsorganisationen Diakonia var rädd för att det blir allt mindre långsiktighet i biståndspolitiken och ville veta vad Moderaterna egentligen syftar på när de har ”resultat som mantra” i biståndspolitiken.

– Det handlar om att sätta biståndet i ett sammanhang. Visst går det att mäta resultat över tiden, det handlar ju om vad man bestämmer sig för att de här pengarna ska syfta till. Jag ser ingen motsättning i detta, sade Gunilla Carlsson.

Malin Hanson från Arbetarrörelsens tankesmedja hade också frågor kring biståndspolitiken och undrade vad Gunilla Carlsson egentligen hade åstadkommit som minister och ställde också frågor kring vad som händer med Alliansens regeringssamarbete nu när Kristdemokraterna kontinuerligt hamnar under riksdagsspärren i opinionsundersökningar.

Märit Rönnbo från projeketet Ung och dum ville ha ett klargörande kring Moderaternas syn på vad de menar när de pratar om ”svenskar” med anledning av statsministerns uttalande om ”etniska svenskar mitt i livet” och det flitiga användet av begreppet i partiprogrammet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet