M väcker misstroende mot Annika Strandhäll

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna lämnar in en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), det står klart efter en frågestund i riksdagen under torsdagen.

– Vårt tålamod är slut nu, säger moderatledaren Ulf Kristersson till SVT.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar agerandet desperat och oseriöst.

Bakgrunden är en granskning som sker i Konstitutionsutskottet, KU, om att Annika Strandhäll valt att skilja Ann-Marie Begler från uppdraget som generaldirektör för Försäkringskassan.

– Annika Strandhäll har av allt att döma avsatt en generaldirektör på politiska grunder. Därefter farit med osanning om hur det gått till. Hon har fått flera möjligheter att reda ut vad som skedde och varför, och inte tagit de möjligheterna, säger moderatledaren Ulf Kristersson.

”KU kan man inte gömma sig bakom”

– Nu fick även statsministern möjlighet att reda ut varför och på vilken grund man sa upp generaldirektören och skingra de misstankar som fanns. Inget av det har skett och då är vårt tålamod slut.

Statsminister Stefan Löfven (S) själv har sagt att man måste avvakta utredningen i KU.

– KU kan man inte gömma sig bakom för att få sitt förtroende prövat, säger Ulf Kristersson, som betonar att utredningen där är konstitutionell.

Löfven: ”Kan inte betecknas som annat än oseriöst”

Statsminister Stefan Löfven beskriver Moderaternas beslut som ”desperat” och uttalar sitt fortsatta förtroende för Annika Strandhäll.

– Det här agerandet kan inte betecknas på annat sätt än desperat. Moderaterna vill uppenbart inte ha granskningen av ärendet på bordet, sade Löfven under en presskonferens.

Även Annika Strandhäll själv riktar kritik mot misstroendevotumet.

– Det är komplett ogrundat, säger Strandhäll till TV4.

Får stöd av KD, men C och L avvaktar

Kristdemokraterna kommer att stödja misstroendeförklaringen, säger partiledaren Ebba Busch Thor till SVT.

– Det är uppenbart att Annika Strandhäll inte har kunnat redogöra för grunderna varför Begler fick gå på ett tillfredsställande sätt. Nu har det gått drygt ett år där man gett motstridiga uppgifter.

– Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som gör att vi inte kan ha förtroende för henne som statsråd, säger Busch Thor.

KD-ledaren säger att hon hoppas att även Centerpartiet och Liberalerna ska stödja misstroendevotumet. Men Centerns gruppledare Anders W Jonsson uppger att partiet avvaktar.

”Det är ingen tvekan om att det finns frågetecken kring Strandhälls agerande och jag vill att man går till botten med vad som har hänt. KU:s granskning blir väldigt viktig för att få de svar som nu krävs. Jag måste ta tillbaka denna diskussion till riksdagsgruppen så att vi kan prata igenom det i lugn och ro, innan vi bestämmer hur vi kommer att rösta”, skriver Jonsson i en kommentar.

Även Liberalerna väntar med att ge besked om hur de skulle ställa sig vid en eventuell omröstning om Strandhäll.

”Liberalerna är starkt kritiska till Strandhälls agerande. Frågan hur vi ställer oss till ett misstroende är för tidigt väckt. Vi kommer att ta ställning till detta innan omröstningen sker”, heter det i en skriftlig kommentar till TT av partiets presschef Elin Boberg.

SD ställer sig troligen bakom

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson säger att misstroendeförklaringen lämnats in på goda grunder och att partiet troligen kommer ställa sig bakom den, om inte Strandhäll lämnar en ”trovärdig förklaring”.

– Det är väldigt allvarligt om man som statsråd försöker gömma sig bakom tjänstemän, sparkar tjänstemän av politiska skäl och ljuger om förfarandet i efterhand. Det är ett agerande som inte anstår ett statsråd, säger Karlsson till SVT.

Sjöstedt: Ingen grund för misstroendeförklaring

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger till SVT att de inte kommer att stödja misstroendeförklaringen.

– Redan när Begler fick gå sa vi att det var av politiska skäl. Hon har utfört regeringens politik som varit väldigt hård i nyporna mot personer som behövt sjukersättning och sjukpenning. Det blev en belastning och sen lät regeringen Begler gå i stället för att lägga om politiken.

– Men det har inte framkommit någonting nytt som är en grund för en misstroendeförklaring.

Riksdagens talman Andreas Norlén meddelar att omröstningen om misstroendeförklaringen mot Strandhäll blir tisdag den 28 maj klockan 12, skriver TT. Det krävs att en majoritet av riksdagens ledamöter, minst 175 stycken, ställer sig bakom misstroendeförklaringen för att ett statsråd ska avsättas.

M, SD och KD har tillsammans 154 riksdagsmandat, Centerpartiet har 31 stycken och Liberalerna 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.