Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: TT

Macchiariniaffären – åklagarens experter anklagas för jäv

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren som lade ned brottsutredningen mot Paolo Macchiarini lutade sig till viss del mot Rättsliga rådets yttrande. Nu visar det sig att rådet använt sig av en forskare som själv gjort otillåtna luftstrupsoperationer, fällts för oredlighet i sin forskning och samarbetat med Macchiarini, skriver Dagens Nyheter.

Hösten 2010 rekryterades den världsberömde kirurgen Paolo Macchiarini till Karolinska institutet. Han opererade in plaststrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset. Tanken var att plaststruparna skulle fungera som levande organ. Men det fungerade inte och alla tre patienterna har dött efter ingreppen.

Friades från misstankar

Macchiarini delgavs misstanke för tre fall av vållande till annans död, alternativt vållande till kroppsskada. Men den 13 oktober las förundersökningen ner.

Åklagarna använde sig av Rättsliga rådets yttrande. Men experterna har själva kopplingar till fallet.

Ska ha arbetat med Macchiarini

En av forskarna har själv gjort otillåtna luftstrupsoperationer, fällts för oredlighet i forskning – och samarbetat med Macchiarini, skriver Dagens Nyheter.

– De två läkarna är i och för sig kompetenta och insatta i ämnet, men de är jäviga. De har haft ett samarbete med Paolo Macchiarini och tillhandahållit en donerad luftstrupe till hans tredje patient. En i Macchiarinis forskningslag kom ner till Göteborg och hämtade strupen, säger Bo Risberg, professor emeritus i kärlkirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommittén i etikprövningsnämnden i Göteborg, till tidningen.

TV: Se SVT-dokumentären ”Experimenten” om Paolo Macchiarinis strupoperationer på SVT Play här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet