Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: TT

Magdalena Andersson: Skiljelinjerna tydliga i skuggbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) höll under måndagseftermiddagen en presskonferens där hon reagerade på Allianspartiernas skuggbudget. – Det är en tydlig kontrast mot den proposition som regeringen har lagt, kommenterar hon.

– Jag måste börja med att säga att det är väldigt positivt att de borgerliga partierna står fast vi det de sa i valrörelsen, att pengarna är slut och att alla reformer behöver finansieras krona för krona, inleder Magdalena Andersson sin presskonferens.

Magdalena Andersson pekade ut vad som enligt henne är den tydligaste skiljelinjen mellan regeringens budgetproposition och Alliansen skuggbudget.

– Det är sänkta skatter och ökade klyftor som ska driva fram jobb och tillväxt. Det är en tydlig kontrast mot den proposition som regeringen har lagt, där vi menar att Sverige måste investera mer gemensamt för att modernisera Sverige och stärka vår konkurrenskraft.

Stora satsningar på jämställdhet, klimatomställningar, utbildning och infrastruktur är regeringens förslag för ett modernt och sammanhållet Sverige. Finansministern menar att dessa förslag saknas i de borgerliga partiernas budgetmotion.

Eniga om att situationen är ohållbar

Samtidigt erkänner Andersson att det finns flera frågor där det råder viss enighet mellan partierna. Skolan, invandringen, försvaret, fordonsskatten och höjd skatt på alkohol och tobak är några av dessa områden.

Även om regeringen annonserar ett reformutrymme på 250 miljarder kronor och Alliansen på enbart 100 miljarder menar Magdalena Andersson att båda sidor delar uppfattningen om att den ekonomiska situationen för närvarande är ohållbar.

– Pengarna är slut. Jag har fått en del kritik från Allianspartierna för exakt hur man ska uttrycka läget i de offentliga finanserna, men i sak råder ingen motsättning. De gör samma bedömning som vi.

Säker på att regeringens budgeten godtas

Trots osäkerheten kring Sverigedemokraternas ställning är finansministern är inte orolig för att regeringens budgetproposition inte skulle godkännas i riksdagen.

– Det är praxis. Dessutom är det en väldigt bra budget.

Hon vill heller inte spekulera kring olika möjligheter att regera vidare även med en av riksdagen  antagen borgerlig budget.

– Det är ju inte så att vi innan regeringen bildades inte hade tänkt igenom alla de här scenarion som finns, men än så länge är det ju en väldigt hypotetisk fråga, säger Magdalena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet