Magdalena Andersson (S) kommenterade lunchmötet mellan Ebba Busch Thor (KD) och Jimmy Åkesson (SD) när hon gästade Morgonstudion under fredagsmorgonen.

Magdalena Andersson (S) om Busch Thors lunch med Åkesson: “Hon träder över en gräns” 

Uppdaterad
Publicerad

Flera partiledare har reagerat på Ebba Busch Thors lunchmöte med SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Så också finansminister Magdalena Andersson (S).
– Ebba Busch Thor träder över en gräns som vi haft i svensk politik, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Det var i tisdags som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes för en lunch. KD-ledaren skrev själv på Facebook att det finns “förutsättning för gemensamt agerande“ i flera frågor, däribland migration. 

Mötet har väckt kritik, bland annat från den forna Allianskollegan Annie Lööf (C). Nu stämmer finansminister Magdalena Andersson (S) in i kritiken. 

– Ebba Busch Thor träder nu över en gräns som vi har haft i svensk politik. Det är ingen slump att vi har haft den gränsen. Det som skiljer Sverigedemokraterna från andra partier är att de inte vilar på en demokratisk grund, säger hon. 

Magdalena Andersson passar också på att ge en känga till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. 

– Både Kristdemokraterna och Moderaterna gör något helt annat efter valet än vad de sa före valet. Före valet sa de att partiet inte tänkte samarbeta med Sverigedemokraterna. Kristersson sa att han inte ville vara statsminister i en regering som var helt beroende av stöd från Sverigedemokraterna, men efter valet agerar man på ett helt annat sätt.

Busch Thor: ”I vissa frågor tycker vi lika”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommenterar kritiken i Morgonstudion:

– Kristdemokraterna och SD är två helt olika partier. Med två helt olika bakgrunder och två helt olika politiska ideologier. Så det är stora skillnader mellan oss, men i vissa frågor tycker vi lika. Man kan också ställa frågan tillbaka till dem som kritiserar det så hårt: Tycker de att deras strategi att förhålla sig till Sverigedemokraterna har fungerat?  

Hon menar att de andra partierna har varit ”livrädda” för att SD ska få mer inflytande i svensk politik.

– Men det är ju väljarna som återkommande har gett Sverigedemokraterna mer inflytande och större legitimitet och det är uppenbart att de andra partiledarnas strategi inte har fungerat. Väljarna känner att de inte blir respekterade, säger Busch Thor.

SD: Fler kommer prata med oss

Henrik Vinge, vice gruppledare för SD, beskriver lunchmötet som ”väldigt positivt”.

– Vi vill prata med alla partier och hitta gemensamma synsätt och lösningar på de problem vi ser.

Han tror att fler partier kommer att vilja prata med SD på sikt.

– Vi växer och vi har svar på samhällsproblemen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2019

Mer i ämnet