Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För den som vill vara med och bidra är det viktigt att skänka till etablerade organisationer, framhåller Malin Barnö, marknadschef på Röda korset. Foto: SVT

Många vill hjälpa de drabbade i Turkiet och Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skickar ytterligare 30 miljoner i humanitärt stöd till Turkiet och Syrien, meddelade regeringen på tisdagen. Även bland den svenska befolkningen är viljan stor att hjälpa de drabbade.

– Det är ett jättestort engagemang, säger Matilda Hägglund, specialistrådgivare på Röda korset.

Matilda Hägglund berättar att människor erbjuder sig både att vara volontärer och att skänka saker. För tillfället är det bara pengar som organisationen tar emot.

För den som vill vara med och bidra är det viktigt att skänka till etablerade organisationer, framhåller Malin Barnö, marknadschef på Röda korset.

– Och att det är en seriös och lokal organisation som tar hand om hjälpen och delar ut den till dem som behöver den bäst.

Akutvård och mat

I det mest akuta läget behövs hjälp med sjukvård, mat och tak över huvudet.

– Sedan kommer en mer långsiktig fas där vi måste hjälpas åt att bygga upp de samhällen som har raserat, säger Malin Barnö,

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.