Foto: SVT Grafik

Många vill se självständigt Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Ska Norrland bli självständigt? Det är jämnt skägg mellan förespråkarna och motståndarna, enligt en opinionsundersökning som KIT/Novus presenterar idag.

I undersökningen som gjorts i de fyra nordligaste länen så svarar 41 procent av de 533 som intervjuats att de skulle rösta för ett självständigt Norrland. Ungefär lika många, 39 procent, svarar att de skulle rösta emot. Samtidigt svarar 19 procent att de inte vet.

Norrland missgynnat

Bland de som svarat att de skulle rösta för ett självständigt Norrland så framhålls främst skälet att kunna behålla inkomster från naturresurserna.

Bland motståndarna är en av de vanligaste motiveringarna att man inte tror att Norrland skulle klara sig ekonomiskt på egen hand.

Av alla 533 tillfrågade så svarar hela 82 procent att Norrland är missgynnat i förhållande till hur mycket regionen bidrar i form av naturtillgångar.

Felmarginalen i undersökningen är som mest 4,24 procent enligt Novus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.