Foto: TT

Mänskliga faktorn bakom många skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

När elden tar fart i ett torrt skogsområde kan det gå fort innan den är bortom kontroll. I många fall ligger den mänskliga faktorn bakom.  

Ofta är det människor som startar skogsbränder. En brasa i skogen eller en dåligt utsläckt grill som snabbt utvecklas till en markbrand när det är torrt i marken.

– Så som det har varit nu med den här jättevärmen vi haft och väldigt låg luftfuktighet, så sprids branden väldigt fort. Det börjar brinna och då handlar det om minuter innan det blir för stort för den person som har varit där att släcka det, säger Per Hultman, insatsledare på Södertörns brandförsvar.

Skogsbranden i Västmanland

”Får toppbränder”

Då är situationen allvarlig, och kan i extremfall utvecklas till en stor skogsbrand som i Sala. Det är också en anledning varför eldningsförbud bör respekteras.

– När det råder eldningsförbud får man grilla på sin egen villatomt eller i en iordningsställd grillplats i sten eller liknande. All annan eldning är förbjuden. Man får inte använda engångsgrillar.

Enligt Per Hultman hör markbränder till brandförsvarets allra vanligaste uppdrag sommartid. I det lilla skogsområdet söder om Stockholm var brandkåren snabbt på plats för att släcka. Ändå tog släckningsarbetet timmar.

– Det som händer vid en rejäl skogsbrand är att man får de här toppbränderna, så att det går upp i träden och då sprids branden väldigt fort med vinden till nästa träd, säger Per Hultman.

Kan användas som motmedel

Till brandens framfart bidrar vad det är som brinner. Den svenska skogen är energirik och tät, och brinner rejält när elden tagit fart.

I Sala, dit Per Hultman snart ska bege sig för att delta i insatsen, är inriktningen i första hand inte att släcka, utan att begränsa skogsbranden.

Då kan elden användas som motmedel  – räddningspersonalen startar en brand från en annan riktning för att hindra spridningen av den stora branden. För att sedan släcka krävs enorma mängder vatten.

– Branden i Sala kommer inte att släckas förrän någon gång under hösten. Där handlar det om att få stopp på spridningen av den. Att man hittar en så kallad begränsningslinje – hit får det brinna, men inte längre. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet