Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt Foto: SVT

”Miljöpartiet är ett kaxigt parti”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expertkommentator analyserar Miljöpartiets nya ROT-förslag, och partiets sänkta opinionssiffror.

Miljöpartiets förslag att göra reparationer billigare slår två flugor i en smäll när det gäller partiprofilen. Det bygger på hållbarhet och riktar sig mot tjänstesektorn som länge omhuldats av Miljöpartiet.

När det gäller vurmen för nya tjänster inom servicenäringen har Miljöpartiet mer gemensamt med Moderaterna än med Socialdemokraterna. Den före detta metallbasen Stefan Löfven har tyngd och auktoritet när det gäller erfarenhet av jobben inom industrin. Småföretagen har verkat mera skeptiska  i förhållande till Löfvens engagemang för dem.

Vill vara självständiga

Men Moderaterna strävar efter att utöka både RUT och ROT till att omfatta fler områden. Så om Moderaterna och Socialdemokraterna vill skulle ett samarbete kunna uppstå kring dessa sektorer. Men politik är inte alltid logik. Och Miljöpartiet försöker envetet skapa bilden av ett parti som är ett slags tredje kraft i politiken.

Enligt opinionsmätningarna har de lyckats i den meningen att de kan förvänta sig friare från båda sidor av blockgränsen. Men både Åsa Romson och Gustav Fridolin säger att blockpolitik fördummar och att de inte vill befinna sig i ett sånt sammanhang. Men frågorna om vilka partier de vill regera med kommer de aldrig ifrån – de kommer att förfölja dem ända in på valdagen. Fast under Miljöpartiets dag i Almedalen sa Åsa Romson att hon inte vet om Miljöpartiet kommer att ge besked i regeringsfrågan före valet.

Behöver etableras

Miljöpartiet är ett kaxigt parti med ett väl utvecklat självförtroende. Och miljöpartisterna tycks njuta av att ha slängt bojorna från allt samarbete med de rödgröna partierna. Den interna stämningen tyder också på att många miljöpartister tycker att det är befriande att inte vara stödparti till någon regering såsom det var på Göran Perssons tid.

Men även om Miljöpartiet fortfarande är riksdagens tredje största parti har opinionssiffrorna sjunkit. En förklaring hittar man sannolikt i Socialdemokraternas uppgång. En annan i att de nya språkrören ännu inte har etablerat sig med samma tyngd, i och utanför partiet, som succeduon Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet