Foto: SVT

Wallström ryter till i KU: ”Kokar soppa på lösryckta citat”

Uppdaterad
Publicerad

I dag frågades utrikesministern Margot Wallström (S) ut i konstitutionsutskottet. Bland annat ställdes det frågor om regeringens uppgifter kring det brutna samarbetsavtalet med Saudiarabien. Hon frågades även ut om uttalandena kring Israel och utomrättsliga avrättningar.

Utrikesministern hade tre anmälningar emot sig, dels det brutna samarbetsavtalet med Saudiarabien, Wallström har bland annat kallat landet för en diktatur. Margot Wallström är även anmäld till KU för oklarheter kring vilken militär hjälp Frankrike skulle få efter terrordåden i Paris.

Den tredje anmälan gäller hennes uttalanden i samband med interpellationer och i medierna om Israel och utomrättsliga avrättningar. Uttalanden som gjort att hon inte är välkommen i Israel.

Saudiavtalet

Folkrättsliga principer

Utrikesministern slog ifrån sig kritiken och betonade att uttalandena bygger på folkrättsliga principer och är i linje med regeringens utrikespolitik.

– Anmälaren har kokat en politisk soppa på lösryckta citat. Mina uttalanden är helt i linje med regeringskansliets principer, säger Margot Wallström.

Hon har ingen förståelse hur uttalandena kan misstolkas och påpekar att tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) har gjort liknande uttalanden liksom flera andra människorättsorganisationer.

Kristdemokraten Tuve Skånberg menade att uttalandena skapade osäkerhet och reaktioner i omvärlden. Men utrikesministern hänvisar till FN:s högkommissarie.

Utredning inledd av Israel

– Mina uttalanden är konsekventa och jag välkomnar att Israel nu inlett en utredning om utomrättsliga avrättningar.

Den andra frågan som Wallström frågades ut om hon har angivit rätt skäl till att hon ej fick tala vid Arabförbundets möte den 9 mars förra året. Utrikesministern uppger att Arabförbundet informerade henne att orsaken var Wallströms kritik mot bristande mänskliga rättigheter i Saudiarabien som hon sagt i riksdagen.

Moderaten Jessica Polfjärd hävdade att det finns oklara uppgifter kring regeringens beslut att säga upp samarbetsavtalet med Saudiarabien. Hon undrade även om att det kan finnas andra skäl till att utrikesministern inte fick hålla tall på Arabförbundets möte. Wallström menar att det var tydligt varför talet ställdes in, nämligen den tidigare kritiken mot Saudiarabien.

Diplomatisk not

– Vi fick ett entydigt besked från utrikesministrar och Arabförbundet i en diplomatisk not från Saudiarabien vad anledningen var att de ville stoppa mitt anförande i Kairo, ska vi inte tro på dem?

Resten av utfrågningen skedde bakom stängda dörrar då det handlade om Sveriges relationer med andra länder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet