Marmorstein: Socialdemokraterna både vinnare och förlorare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har åter valts till statsminister. Partiet är efter omröstningen både vinnare och förlorare, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Att Löfven gör comeback som statsminister och åter får uppdraget att styra landet är helt förväntat, konstaterar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Av allt att döma var det ingen som tryckte på fel knapp, säger hon efter onsdagens statsministeromröstning i riksdagen som slutade med 116 ja, 173 nej och 60 som avstod.

Stefan Löfven återvald som statsminister

– Socialdemokraterna är både vinnare och förlorare. De är vinnare på så sätt att Stefan Löfven nu åter är vald, men samtidigt har januarisamarbetet fallit ihop och Socialdemokraterna kommer att behöva möta väljarna med en regeringslösning som inte fungerade hela mandatperioden ut, säger Elisabeth Marmorstein.

”M har visat att de har ett alternativ”

– Moderaterna är förlorare så tillvida att Ulf Kristersson inte valdes nu, men de har visat att de har ett alternativ. Det alternativet har också sakfrågor där de behöver enas, de står långt ifrån varandra inte minst i delar av den ekonomiska politiken, säger Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven återvald som statsminister

Mer i ämnet