Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är tydligt att Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar inte kommer vika en tum i Natofrågan, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: SVT

”Nooshi Dadgostar viker inte en tum om Nato”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar viker inte en tum när det kommer till Nato, menar SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Dörren är tvärstängd. Nooshi Dadgostar är den partiledare som argumenterar hårdast emot ett svenskt Natomedlemskap, säger Marmorstein när hon analyserar V-ledarens partiledarintervju.

I inledningen av kriget i Ukraina kunde man nästan få uppfattningen att Vänsterpartiet höll dörren lite på glänt om Finland gick med, säger Elisabet Marmorstein i Morgonstudion.

Men nu är dörren tvärstängd och Vänsterpartiet är det parti som tydligast tar ställning emot ett svenskt medlemskap i Nato.

Kan tilltala socialdemokrater

Nooshi Dadgostar vill i stället se en folkomröstning om ett svenskt Natomedlemskap och motiverar detta med att det är en stor säkerhetspolitisk fråga som väljarna måste få sätta sig in i , menar Elisabeth Marmorstein.

– Det ger Vänsterpartiet en egen position i Natofrågan som jag tror kan tilltala de socialdemokrater som tycker att det går för fort, säger hon.

Hör SVT:s kommentator Elisabeth Marmorsteins analys i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet