Foto: SVT/ MORGONSTUDION

Marmorstein: Magdalena Andersson är den givna kandidaten

Uppdaterad
Publicerad

För den som tar över när Stefan Löfven avgår som S-ledare i november kommer det vara krav både på att kompromissa åt höger och gira åt vänster. Det menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Finansminister Magdalena Andersson är av de troligaste efterträdarna.

– Det går inte att gå förbi henne, manegen har krattats för henne under lång tid, säger Marmorstein i Morgonstudion.

Budgetutmaningen i höst, tydlighet om vad Socialdemokraternas ledning vill framåt och förmågan att entusiasmera inom partiet. Det är troliga krav på den som ska ta över efter Stefan Löfven enligt SVT:s politikexpert. C och L kan komma att ställa nya krav inför en ny statsminsiteromröstning i riksdagen – därför måste den nya ledaren kunna kompromissa med dem. Samtidigt finns en vilja inom partiet att gå mer mot vänster.

– Det har länge funnits ett intern tryck inom partiet att gira mot vänster, i synnerhet efter januarisamarbetets alla kompromisser. Jag tror att det kommer vara ett tydligt krav att man ska vara tydligare med vad S egentligen vill och opinionsbilda för det, säger Marmorstein.

”Den givna kandidaten”

Startfältet är bredare nu än under de turbulenta förhållanden som rådde då Stefan Löfven valdes för tio år sedan. Många vill se en kvinna på posten, Socialdemokraterna har aldrig haft en kvinnlig ledare som samtidigt varit statsminister.

– Det finns ett starkt internt tryck på att personen måste vara kvinna, kompetent och välkänd bland väljarna. Magdalena Andersson är den givna kandidaten. Hon är mer vänster än vad hennes rykte gör gällande, säger Marmorstein.

Damberg stark kandidat

Andra som skulle kunna vara aktuella är socialminister Lena Hallengren, EU-kommissionären Ylva Johansson och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Frångår man kravet på att det ska vara en kvinna ligger så nämns namn som digitaliseringsminister Anders Ygeman. socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg.

– Han är väldigt erfaren och har haft ansvar över en väldigt viktig fråga, gängkriminaliteten. Möjligen kan det ligga honom i fatet att han ansetts för höger men han är en av dem som ligger bäst till.

Hör mer om vilka toppnamn som det spekuleras i, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.