Stort hemlighetsmakeri bakom Löfvens avgång: ”Jag är chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Verkställande utskottet informerades bara timmar innan talet. En socialdemokratisk minister vittnar om att hon fick beskedet först när Stefan Löfven sade det i direktsändning. Hemlighetsmakeriet var stort inför Stefan Löfvens avgångsbesked på söndagen.

– Vi hade partistyrelse så sent som i fredags, ingenting märktes, säger riksdagsledamoten Pia Nilsson till SVT Västmanland.

De är förvånade och nästintill chockade. När SVT Nyheter ringer runt bland tunga socialdemokrater runtom i landet så låter det nästan likadant hos dem alla. Stefan Löfvens beslut att avgå verkar ha hållits inom en väldigt liten krets i partiet.

Enligt civilminister Lena Micko, tillika ordinarie ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott, fick partiledningen beskedet först under söndagsmorgonen:

– Det var ett överraskande besked. Vi hade nog alla förväntat oss att han skulle fortsätta över valet. Jag förstår honom men det känns lite vemodigt, säger hon till SVT Öst.

”Tårar i ögonen”

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, fick beskedet ännu senare.

– Jag fick veta det samtidigt som alla andra som lyssnade till hans sommartal, säger hon till SVT Örebro.

Hon fortsätter:

– Jag är lite tagen. Nästa gång vi ses så blir det nog med tårar i ögonen.

Partistyrelseledamoten Pia Nilsson beskriver det som ”en blixt från klar himmel”.

– Det här var helt oväntat, helt otippat, jag är förvånad, nästan lite chockad, säger hon till SVT Västmanland.

”Värdefullt för partiet”

Samtidigt säger många att de har förståelse för partiledarens beslut. Fredrik Olovsson, statssekreterare på Finansdepartementet och tidigare ordförande i finansutskottet, tycker att det är klokt av Löfven att stiga åt sidan.

– På ett mänskligt plan är det ganska begripligt. Det är otroligt tungt att vara regeringschef och det har varit en besvärlig period också att regera, säger han till SVT Sörmland.

Han fortsätter:

– Är man inte helt laddad och verkligen vill satsa ytterligare en mandatperiod så är det naturligtvis klokt att stiga åt sidan.

”Fantastiskt kul med en kvinna”

Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot och ordförande i justitieutskottet, tror att beslutet i förlängningen är bra för partiet.

– Efter att ha fått smälta det här i ett par timmar tycker jag att det är bra. Partiet kommer att kunna gå med full fart in i en ny valrörelse med en ny partiledare. Det blir värdefullt för oss som parti, säger han till SVT Norrbotten.

Ingen av de socialdemokrater SVT Nyheter talar med vill sia om vem de vill se som efterträdare. Några säger att de skulle bli glada om partiet nu kunde få en kvinnlig partiledare.

– Det hade varit fantastiskt kul, självklart. Vi har inte haft något kvinnlig statsminister i Sverige ännu, säger riksdagsledamoten Carina Ödebrink till SVT Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.