Taggtråd rullas ut för att stoppa demonstranter. Foto: TT

Massiv polisinsats inför demonstration mot SD

Uppdaterad
Publicerad

Höga kravallstaket, taggtråd och flygförbud över hotellet. Eftermiddagens demonstration mot Sverigedemokraternas landsdagar i Lund kräver en massiv polisinsats. – Vi vet att det finns våldsbenägna individer bland de som ska demonstrera och om de har för avsikt att ställa till bråk kommer vi att agera och göra det robust, säger Ewa-Gun Westfjord, polisens presstalesperson.

Klockan 14 i dag planerar hundratals demonstranter att samlas i centrala Lund för att marschera de tre kilometrarna till hotellet där Sverigedemokraterna håller sina landsdagar. Det är nätverket ”Lundabor mot rasism” som ligger bakom demonstrationen där målet är att tvinga SD att avbryta sitt möte.

Polisen har byggt upp höga kravallstaket kring hotellet, bevakarområdet från luften och rullade i går ut taggtråd kring hotellets baksida.

SD-landsdagar

– Vi behöver äga området och se till att det är säkert och tryggt. Vi måste förhindra att människor tar sig genom avspärrningarna och har inte resurser att ställa poliser varje meter. Vi är hårt ansträngda på grund av det förhöjda säkerhetsläget nationellt, säger Ewa-Gun Westfjord.

Men att rulla ut taggtråd kring ett politiskt möte är väl ändå enexceptionell åtgärd?

Jo, det är det. Men vi har en uppgift att se till att de kan hålla sitt möte i lugn och ro och att demonstrationerna går lugnt till och att allmänheten inte störs.

Flygförbud

Demonstranterna, som saknar demonstrationstillstånd, väntastill hotellet 14.30 och under de två följande timmarna har ombuden, enligtuppgift till SVT, ombetts att inte lämna området. Sedan i går kväll råder ocksåflygförbud över hotellet eftersom man vill undvika drönare.

– Vi har gjort en bedömning av situationen och måste ta ett helhetsgrepp och det gäller även luftrummet. Det har blivit allt vanligare att man använder sig av drönare och vi tar höjd för säkerhet och trygghet även uppåt.

”Angrepp på demokratin”

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof beklagarsituationen.

– Det känns oerhört tråkigt att det ska behövas ett sådant här säkerhetspådrag för att vi ska kunna hålla våra landsdagar. Det är en sak att människor som inte tycker om oss demonstrerar men att deras mål är att stoppa vårt möte är ett angrepp på demokratin, säger han och fortsätter.

– Vi har haft ett antal år nu där vi kunnat hålla årsmöten och kommunkonferenser utan störningar så det här känns som att vrida tillbaka klockan väldigt många år tillbaks i tiden, säger Jomshof till SVT Nyheter.

Men kan ni på något sätt gynnas och få sympatier när ni attackeraspå det här sättet av aktivister?

Jag tycker inte om när ni journalister ställer den frågan. Vi tycker naturligtvis inte om den här situationen. Det kan ju finnas personer som faktiskt blir rädda av sådana här händelser och därför inte vågar engagera sig.

Hur orolig är du inför eftermiddagen?

– Jag är inte orolig. Jag är övertygad om att polisen fixar det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-landsdagar

Mer i ämnet