Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reaktionerna på valvakorna när mandatfördelningen vände under sena söndagskvällen. Foto: SVT

Rysarjämnt mellan blocken – fördel lag Kristersson

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Resultatet när rösträkningen närmar sig 100 procent är så jämnt att det i nuläget är omöjligt att slå fast vilken sida som får bilda regering. Ulf Kristerssons regeringsunderlag leder mycket knappt, men detta kan ändras till på onsdag när sena poströster och utlandsröster räknats.

När 94 procent av rösterna var räknade hade Ulf Kristerssons regeringsunderlag samlat 175 riksdagsmandat mot 174 för Magdalena Anderssons regeringsunderlag. Men regeringsfrågan är fortfarande oviss.

– Det kan visa sig bli så jämnt att man måste vänta in de här onsdagrösterna (sena förtidsröster och utlandsröster). Så det är långt kvar innan man kan kora en vinnare, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Valmyndigheten uppger samma sak – att valresultatet troligtvis dröjer till onsdag.

Varken Elisabeth Marmorstein eller Mats Knutson tror att någon av statsministerkandidaterna i nuläget vågar gå ut och kommentera regeringsfrågan.

– Du vill inte stå som partiledare på en valvaka och utropa dig som vinnare samtidigt som mandatfördelningen ändras åt andra hållet bakom ryggen på dig, säger Mats Knutson.

Magdalena Anderssons Socialdemokrater ser ut att få stärkt väljarstöd medan två av partierna i hennes tänkta regeringsunderlag ser ut att tappa väljare: Centerpartiet och Vänsterpartiet.

C och V backar

Centerpartiet ser ut att få 6,7 procent. En minskning med 1,9 procentenheter jämfört med senaste valet, en besvikelse:

– Även när det blåst som hårdast har vi inte vikt ned oss. Men vi står här i kväll med motstridiga känslor, många hade hoppats att vår gröna liberala kraft skulle fått än starkare fäste, säger Lööf.

Även Vänsterpartiet ser ut att ha tappat stöd sedan 2018. Från 8 procent då till de preliminära 6,6 nu.

– Har man en valrörelse, en debatt som från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna bara handlar om att signalera att vissa människor är mindre värda än andra, då får man det här valresultatet, säger Nooshi Dadgostar på partiets valvaka.

Tiotusentals röster återstod under sena söndagskvällen att räkna. Dessutom tillkommer utlandsröster samt sent lämnade förtidsröster som räknas först på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet