Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Foto: TT

Mattias Karlsson: ”Jag satt och tänkte på helt andra saker just då”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson har själv inte sett klippet där Martin Strid uttalar sig rasistiskt – men om det stämmer och om han menar det så kommer han uteslutas ur partiet, enligt Karlsson.

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp, säger vid lunchtid på söndagen att han själv inte sett klippet med Strid.

– Jag är inte säker på vad som sades eller vad som menades. Men är det så att han sagt vad som påstås att han har sagt och menat det, så är det fullständigt oacceptabelt och då kan han inte vara medlem i Sverigedemokraterna, säger Mattias Karlsson 

Martin Strids kritiserade uttalande

Har du inte själv tagit reda på vad han sa, det här har ju blivit en jättefråga?

– Nej jag har inte tagit reda på det. Jag har inte tittat på det. Vi har väldigt många olika saker som vi hanterar här. 

”Trevlig sammankomst”

Enligt Karlsson är det olyckligt att ett uttalande från en enskild partimedlem drar fokus från en, enligt honom mycket trevlig sammankomst.

– Att ett sådant här uttalande ska sätta bilden för hela våra landsdagar är djupt tragiskt, säger Karlsson. 

Ärendet kommer nu att snabb-hanteras av medlemsutskottet som inom 48 timmar kommer fatta ett beslut. 

– Är det så att han sagt vad som påstås att han har sagt och menat det som påstås att han menat, så kommer han att uteslutas ur partiet, säger Mattias Karlsson.

Martin Strid fick inte mothugg från någon under sitt anförande under lördagen. Ej heller från Mattias Karlsson som satt i publiken.

– Jag satt och tänkte på helt andra saker just då och förberedde mina egna anföranden. 

Men varför var det ingen som gick upp och sa något?

– Jag har ingen aning faktiskt. Han uttryckte sig ganska kryptiskt om jag förstod det rätt, det var ett lite märkligt inlägg och folk förstod inte riktigt vad han menade. Det är min bild, säger Mattias Karlsson. 

”Märkliga åsikter om Islam”

Mattias Karlsson säger sig inte veta vad det beror på att en person med åsikter som bryter mot Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism kan bli ombud i partiet. 

– Det kan vara så att han aldrig har uttryckt sig såhär tidigare, att man inte har haft en aning om att han i så fall har märkliga åsikter om islam och muslimer, säger Mattias Karlsson 

Han påpekar att Sverigedemokraterna är ett parti som vuxit väldigt snabbt och att det då blir svårt att kontrollera varje enskild individ. Men dessa kontroller ska skärpas, enligt Karlsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Martin Strids kritiserade uttalande

Mer i ämnet