Foto: Leopard förlag

Islamolog: ”En ren parallell till nazism”

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Martin Strid sa i ett anförande under lördagen att muslimer inte fullt ut är människor. En ren parallell till nazism enligt islamologen Jan Hjärpe.

Han är professor emeritus i islamologi vid Lunds Universitet och förvånas över att Martin Strid uttalade sig på det här viset offentligt. 

– Det är ren galenskap, tokeri. Hur definierar man en människa då, säger Jan Hjärpe. 

Martin Strids kritiserade uttalande

Vad innebär det när en företrädare för ett riksdagsparti uttalar sig såhär offentligt?

– Det är en ren parallell till den värsta formen av nazism under andra världskriget. Det man sa om judar då, säger Jan Hjärpe.

Tydlig dehumanisering

Mattias Gardell är Professor och Vetenskaplig ledare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism på Uppsala Universitet. Även han tycker att uttalandet är uppseendeväckande och har tidigare varit kritisk till SD. 

– Uttalandet är anmärkningsvärt därför att det så tydligt uttrycker den dehumanisering som finns inbyggd i den antimuslimska rasism, eller islamofobi, som är ganska högt upp på Sverigedemokraternas dagordning, säger Mattias Gardell.

Martin Strid sa inför sina partikamrater att alla muslimer finns någonstans på en skala där man i ena änden är ”fullt ut människa” och i andra ”muhammedan”. Ett uttryck för en rent rasistisk logik enligt Gardell. 

– All rasism innehåller en gradering av människor i olika sorter som placeras på en skala längst polerna värdefullt och värdelöst liv, det ligger en dehumanisering inbyggd i all rasistisk logik. Vanligen idag så uttrycker man den inte så explicit som den här politikern gjorde.

”Talade klarspråk”

Tror du Martin Strid kommer få vara kvar i Sverigedemokraterna?

– Han har tidigare gjort sig känd för en väldigt hätsk kampanj mot muslimer och mot människor som finns i hans väljardistrikt. På det sättet är det bara en logisk fortsättning, han talar ett klarspråk som redan fanns i hans tidigare kampanjande och då gjorde man sig inte av med honom. Så det är väl om han har gått för långt och varit för tydlig nu, säger Mattias Gardell.

I den här artikeln refereras till ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar därmed avstånd från det uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Martin Strids kritiserade uttalande

Mer i ämnet