Författaren och opinionsjournalisten Hanne Kjöller. Arkvibild. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Mediebråket kring Hanne Kjöllers bok 2013

Uppdaterad
Publicerad

2013 släppte författaren Hanne Kjöller, då ledarskribent på DN, boken ”En halv sanning är också en lögn”. Boken skulle visa hur journalister utelämnar fakta för att vässa en story.

Men boken innehöll faktafel och snart var ett stort mediebråk igång.

Hanne Kjöllers bok lyfte fall där hon menade att journalisten valt bort eller vridit på faktauppgifter så att nyhetens huvudperson framstod som ett offer, journalisten som en hjälte och historiens skurk än mer skurkaktig.

Men boken fick kraftig kritik, särskilt från redaktionerna bakom granskningarna som boken tog upp, och Kjöller beskylldes sjäv för att själv ha skarvat och att boken innehöll faktafel.

Hanne Kjöller kritiseras för ny bok

I ett fall handlade det om en svårt cancersjuk krögare med ekonomiska bekymmer som inte fick ersättning från försäkringskassan. Kjöller hävdade att mannen hade kunnat sälja sin bostadsrätt värd 12,5 miljoner istället för att låna pengar av sina föräldrar. Problemet var att mannen bodde i hyresrätt.

”Journalister är lättkränkta”

Inför bokmässan skrev flera chefer på Sveriges radio ett öppet brev där de kritiserade boken. Hanne Kjöller svarade med att brevet bara visade ”hur lättkränkta journalister är” och att de inte förmår att ta kritik.

När Hanne Kjöller ställde in sin programpunkt på mässan skrev medier att det berodde på kritiken mot boken. Kjöller hänvisade till familjeangelägenheter och dök upp dagen efter.

Förlaget drog inte tillbaka boken, men skrev ett rättelseblad till varje bok och till nästa upplaga hade uppgifterna korrigerats.

Anmäldes för förtal

Hanne Kjöller JK-anmäldes i oktober 2013 för grovt förtal av den cancersjuke krögaren som krävde henne på 2,5 miljoner kronor, men Justitiekanslern inledde aldrig någon utredning. Då lämnade krögaren in en stämningsansökan. Till sist enades parterna om förlikning och Hanne Kjöller skrev en offentlig ursäkt till krögaren som publicerades i flera av medierna som följt fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hanne Kjöller kritiseras för ny bok

Mer i ämnet