Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Hallengrens medarbetare ville gärna vara med på mötet som SKR kallade till efter skyddsstoppet på Serafen. Foto: SVT

Mejlen avslöjar: Ministerns medarbetare ville vara med på kritiserade mötet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskansliet har varit mer engagerat i processen för att tona ned kraven på munskydd på äldreboendet Serafen än vad som tidigare varit känt. En mejlkonversation visar att en av socialminister Lena Hallengrens (S) medarbetare erbjöd sig att medverka vid det möte där SKR skulle be fyra myndigheter om hjälp. Men han skulle sitta tyst.

SVT kunde nyligen avslöja att Arbetsmiljöverket tonat ned kravet på munskydd på äldreboendet Serafen efter ett möte som kommunernas intresseorganisation SKR kallat till. Fackförbundet Kommunal rasade och har JO-anmält Arbetsmiljöverket.

Nu visar det sig att Regeringskansliet varit mer aktivt i processen än tidigare känt. En medarbetare till socialminister Lena Hallengren (S) erbjöd sig att vara med på SKR:s möte med myndigheterna.

”Jag kommer inte kunna säga något men kan lyssna”, skriver han i mejl till SKR.

Av mejlen framgår också att SKR är missnöjda med att Arbetsmiljöverket inte tänker medverka på mötet ”med högsta ledningen”. Myndigheten representerades senare av bland andra sin chefsjurist.

Deltog aldrig på mötet

SVT har sökt Lena Hallengrens medarbetare som inte har återkommit. Ministerns pressekreterare skriver i en kommentar att medarbetaren ”fick information av SKR om att de skulle ha ett möte med myndigheterna. Han erbjöd sig att vara med och lyssna, för att hålla sig informerad. SKR återkom inte med svar och han deltog därför inte på mötet. Han fick dock information efter mötet”.

Medarbetaren höll i sin tur statssekreteraren Maja Fjaestad (S), informerad. Hon har tidigare sagt till SVT att hon inte reagerade på att arbetsgivarorganisationen SKR skulle ha möte med fyra myndigheter om ett skyddsstopp på ett äldreboende utan att fack eller skyddsombud var inbjudna.

Även Stockholms stad tryckte på

Det är inte bara SKR som pressat Arbetsmiljöverket bakom kulisserna. Också arbetsgivaren Stockholms stad har tryckt på genom egna kontakter – som även dessa hållits hemliga för fack och skyddsombud.

Arbetsmiljöverket ställer inte upp på någon inspelad tv-intervju med SVT, men skriver i ett mejlsvar att “Vi har haft, och brukar alltid ha, en dialog med både arbetsgivare och skyddsombud efter ett skyddsombudsstopp, i syfte att hitta en lösning för att säkra arbetsmiljön. De kontakterna fortsätter ofta efter att vi har fattat beslut om skyddsstopp”.

Man vill dock inte ge några detaljer om enskilda möten, med hänvisning till att processen är JO-anmäld.

Se SVT:s granskning av munskyddsstriden här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.