Åkesson (SD) fick Lööf (C) att slå näven i bordet

Uppdaterad
Publicerad

Att det är så svårt för utrikesfödda att få jobb beror på att de inte är ”svenskar” och inte ” passar in i Sverige”, sade Jimmie Åkesson (SD) under SVT:s slutdebatt. Något som fick Annie Lööf (C) att slå näven i bordet.

Det hettade till rejält mellan Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C) när integrationsfrågan lyftes under SVT:s slutdebatt.

– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige, sa Åkesson (SD).

Val 2018 – #dinröst

Uttalandet fick Annie Lööf (C) att slå näven i bordet och höja rösten.

– Men hur uttrycker du dig? utbrast Annie Lööf.

”Sluta skrika och gapa”

Jimmie Åkesson fortsatte sitt resonemang och påpekade att utrikes födda måste få större förutsättningar att bli ”svensk” och besvarade sedan Annie Lööfs utspel.

– Du är alltid så arg Annie Lööf, sluta skrika och gapa i varje debatt, sa han.

– Det gör jag väl inte?, svarade Annie Lööf (C).

När hon fick ordet igen fortsatte hon.

– Ju närmare valdagen vi har kommit ju mer har Sverigedemokraterna radikaliserats. Som ni märker handlar det här om ett värderingsval, sa Lööf (C).

SVT tog avstånd

Senare i sändningen tog SVT avstånd från Jimmie Åkessons uttalande.

– Det var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det, sa programledaren efter debatten.

Eva Landahl, programchef och tidigare ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, förklarar:

– Att invandrare pekas ut som en grupp som inte är svenskar och inte passar in i vårt land är ett grovt generaliserande uttalande, säger hon.

SVT har tidigare fällts för att det inte har tagits tillräckligt avstånd från generaliserande uttalanden från politiker. Läs mer om demokratiparagrafen här.

Här kan du se slutdebatten i sin helhet i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet