Helena Winter, ordförande för Miljöpartiet i Kristianstad. Foto: TT / Pressbild: Fredric Dacke

Miljöpartiet åker ur sex skånska kommuner

Publicerad

Miljöpartiet hamnar under spärren för att komma in i fullmäktige i sex skånska kommuner. I Kristianstad förlorar partiet alla sina fyra tidigare mandat.

Miljöpartiet fick ett tufft val och enligt det nuvarande resultatet har Miljöpartiet precis kommit över spärren till riksdagen med 4,3 procent. Tappet märks även i Skåne och i sex kommuner tvingas nu partiet lämna fullmäktige. I Kristianstad har Miljöpartiet blivit av med samtliga fyra mandat.

– Vi är såklart besvikna, det var inte vad vi hade räknat med eller hoppats på, säger Helena Winter, ordförande för Miljöpartiet i Kristianstad.

Val 2018 Skåne

Fram tills nu har Miljöpartiet suttit i opposition i Kristianstad. I kommunen krävs tre procent för att komma in i fullmäktige, enligt den preliminära röstfördelningen har Miljöpartiet i Kristianstad 2,7 procent.

– Det är klart att det kommer att påverka vår organisation och nu har vi ingen möjlighet att påverka i kommunpolitiken, men vi står fast i vår politik och kommer tillbaka i nästa val, säger Helena Winter.

Tappar i fler kommuner

Även i Bjuv, Osby, Åstorp, Bromölla och Östra Göinge förlorar Miljöpartiet sina mandat i kommunfullmäktige. I Östra Göinge går partiet från ett till noll mandat, och kommunpolitikern Ingvar Nilsson (MP) menar att det är en oroväckande utveckling.

– Den alllmänna trenden verkar vara att folk inte förstår att frågor och klimat och hållbar utveckling måste drivas även på lokal nivå och är frågor som alla kommuner måste arbeta med, säger han.

Har skåningarna tappat intresset för miljöfrågor?

– Ja, det är uppenbart att det är så och att andra frågor fått dominera helt i valrörelsen.

Blickar framåt

I Kristianstad berättar Helena Winter att man nu blickar framåt och att det trots allt finns vissa glimtar i valmörkret.

– I valrörelsen har vi pratat med många nyanlända som inte fick rösta den här gången och varit besvikna. Tittar man på skolvalen så är det många ungdomar som att miljö, klimat och medmänsklighet som är viktigt och det är dem som vi ska mobilisera nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet