Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan alla göra misstag” Foto: TT

Johan Pehrson (L): Har förtroende för statssekreteraren

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kräver statssekreterare PM Nilssons avgång efter avslöjandet om att han tjuvfiskat ål och sedan ljugit om det i polisförhör. Men Johan Pehrson (L), som är minister i Kristerssons regering har fortsatt förtroende för statssekreteraren.

– Vi kan alla göra misstag, den som kastar första stenen ska vara mycket, mycket försiktig, säger han.

Det har stormat kring statsminister Ulf Kristerssons (M) statssekreterare PM Nilsson den senaste veckan. Detta efter att det framkommit att han tjuvfiskat ål i Karlskrona i september 2021, samt ljugit för både för Havs- och vattenmyndigheten, samt polisen om detta.

Under den gångna julhelgen kontaktade dock Nilsson polisen och erkände sitt brott och dömdes därefter till dagsböter på totalt 38 800 kronor.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Händelsen har lett till att flera tunga socialdemokrater krävt Nilssons avgång, däribland S-ledaren Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi. Nu gör även Vänsterpartiets partiledare detsamma:

”Man måste kunna lita på rikets högsta tjänsteman. Statsministern kan inte ha kvar en statssekreterare som ljuger för polisen och uppenbarligen inte anser att lagen gäller lika för alla”, skriver Nooshi Dadgostar (V) på Twitter.

Johan Pehrson (L): ”Ser inga problem”

Men arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) har fortsatt förtroende för Nilsson och lyfter faktumet att han erkänt brottet och tagit sitt straff.

– Min bedömning är att om statsministern har förtroende för sin statssekreterare ser jag inga problem för det, säger han.

Hör mer från Johan Pehrson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Mer i ämnet