Ministern kritiserar fondbolag: ”Inte haft spararnas bästa för ögonen”

Publicerad

Efter SVT:s granskning av den lönsamma fondbranschens avgifter kritiserar nu finansmarknadsminister Åsa Lindhagen hur vissa fondbolag marknadsför sina produkter.

– Vi kan se att banker och fondförvaltare i för hög utsträckning marknadsför för dyra alternativ där man kan tjäna väldigt mycket pengar – men där småsparare kan hamna i kläm, säger hon till SVT.

Åsa Lindhagen tillträdde som ny finansmarknadsminister i februari efter att tidigare varit jämställdhetsminister. Ungefär samtidigt inledde SVT Nyheter granskningen av den lönsamma fondbranschen. En rad inslag och artiklar har handlat om bland annat dolda avgiftsstrukturer, om dyra och dåliga fonder och om mycket stora prisskillnader på liknande fondprodukter.

Åsa Lindhagen påpekar att enligt den relativt nya skärpta lagstiftningen kring finansiella produkter så får inte fondbolagen sätta sina intressen framför kunden. Så är det inte alltid, enligt ministern.

– Det finns tydliga exempel där man inte haft spararnas bästa för ögonen i olika situationer, säger hon.

Anser du att de regler som finns nu är tillräckliga?

– Vi har ju skärpt lagstiftningen. Det handlar både om att tydligare redovisa om en fond är aktivt förvaltad så att man kan avgöra om en fond är för dyr eller inte och att man ska rekommendera det som är bäst för den enskilde småspararen. Det här är lagstiftning som också Finansinspektionen ska följa upp.

Hur ser du på att ett stort ansvar ligger på kunden som måste läsa i halvårsrapporter för att se om en fond är aktiv eller inte?

– Om vi ser att det finns behov av att skärpa lagstiftningen eller vidta fler åtgärder är inte jag främmande för att göra det, säger Åsa Lindhagen.

Ser behov av reglering

Åsa Lindhagen anser inte att kontrollen av finansbranschen bara kan bygga på självreglering.

– En viktig insikt när det gäller den finansiella krisen kring 2008 är att det inte är så att politiken helt ska abdikera, utan att det krävs faktiskt lagstiftning och ordning och reda för att skapa trygghet. Det här är också otroligt viktigt för att förebygga framtida kriser. Och att vi har en stabilitet på finansmarknaden eftersom de ekonomiska kriser som kan inträffa påverkar hela samhället. Det är väldigt tydligt att vi har ett behov av reglering, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.