Ministerns språkhjälp kan strida mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget har fakturerat hundratusentals kronor för att hjälpa ministern att formulera tal och andra dokument på engelska. Men inköpen kan strida mot lagen.

Landsbygdsminister Sven-Erik Buchts språkhjälp har inte bara handlat om engelskalektioner. Tvärtom visar SVT:s granskning att en stor del handlat om bearbetning av tal och andra texter för att passa ministerns stil.

Bolaget som hyrt ut konsulten har haft ett avtal med regeringskansliet – men det har handlat om språkutbildning och träning. Där står ingenting om textredigering. 

Andra avtal

För den typen av tjänster har regeringskansliet avtal med andra bolag. Enligt experter kan inköpen därmed bryta mot upphandlingslagstiftningen.

– Problemet är att det blir olagliga direktupphandlingar, säger Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt. 

Flera av de bolag som har de andra avtalen uppger för SVT att de hade kunnat utföra spåkanpassning av engelska texter.

– Därmed blir det i så fall också ett avtalsbrott gentemot de leverantörerna, säger Andrea Sundstrand.

”En gråzon”

Frågan om lagligheten visar sig också ha varit uppe till diskussion inom regeringskansliet. 

– Vi har varit medvetna om att man kan ifrågasätta det här, men vi tycker ändå vi hållit oss inom de ramar som ges, säger avdelningschefen Tomas Dahlman till SVT.

– Det har varit lite av en gråzon.

Vet du mer om regeringskansliets inköp? Kontakta SVT:s reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.