Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen grep en misstänkt man direkt efter knivdådet i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT

Misstänkt knivman ska ha kopplingar till NMR

Uppdaterad
Publicerad

SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren dödades i knivdådet i centrala Visby. En 32-årig man misstänks för mordet. Enligt uppgifter till SVT har mannen kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Knivattacken inträffade på onsdagseftermiddagen på Donners plats i Visby innerstad nära Almedalen – mitt under pågående politikervecka.

En kvinna, den 64-åriga överläkaren och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, skadades svårt och fördes till sjukhus. Några timmar senare meddelade polisen att hon avlidit av sina skador.

Knivdådet i Almedalen

I samband med dådet greps en 32-årig man i närheten av brottsplatsen. Enligt uppgifter till SVT gav den misstänkte gärningsmannen ett förvirrat intryck vid gripandet.

Deltagit i NMR-demonstrationer

Mannen som misstänks för knivattacken ska ha varit aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen under flera år, enligt uppgifter till SVT såväl som till Expressen och Aftonbladet. Han ska bland annat ha varit en återkommande skribent för organisationens nättidning Nordfront och deltagit i NMR:s demonstrationer.

Mannen, som tidigare är ostraffad, är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Polisen: ”Söker brett”

Polisen vill i nuläget inte uttala sig om misstänkt motiv och säger att de inte vet om det finns någon koppling mellan offer och misstänkt gärningsman.

– Att vi söker brett och eventuellt efter fler inblandade är en självklarhet, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland, i SVT:s Aktuellt.

Enligt uppgifter har gärningsmannen kopplingar till högerextrema grupper. Kan ni bekräfta det?

– Nej, jag kan inte bekräfta det för det ingår i den utredningen vi håller på att genomföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet