Här spenderar kriminella vinsterna från drogförsäljning. ”Jag tror jag känner igen en av dem”, säger narkotikaspanaren Lennart Karlsson. Foto: SVT/Polisen

Misstänkt penningtvätt i lyxbutiker

Uppdaterad
Publicerad

Lyxbutiker som tar emot stora summor kontanter riskerar att bidra till penningtvätt. Det menar narkotikaspanaren Lennart Karlsson, som ofta beslagtar kläder, väskor och klockor, som handlats kontant.

- Att man kan köpa en väska för 45 000 kr i 500-sedlar det kanske säger någonting, säger han till Veckans brott.

Gucci, Prada, Louis Vuitton och Moncler är alla exempel på märken som narkotikaspanaren Lennart Karlsson känner igen. Han ser dem på för honom kända brottslingar, i synnerhet langare, och han hittar produkterna vid husrannsakan hos misstänkta. Och prylarna handlar inte bara om status utan också om att tvätta pengar.

– Att man kan omvandla stora summor kontanter som kommer från brottsvinster till kapitalvaror, som man sen kan sälja vidare eller på annat sätt göra transaktioner med så blir det ju så indirekt, säger han. 

Veckans brott

Lennart Karlsson berättar att de ibland kan hitta ett femtontal väskor hemma hos en misstänkt, med ett värde på 25 000 kronor styck. Inte sällan hittar polisen också kvitto på att varorna handlats kontant. Kvittona tror han sparas som en garanti för varans äkthet vid en försäljning. 

Butiken ska kontrollera misstänkta kunder 

Det finns inga egentliga hinder för butikerna att ta kontanter men sedan 2017 är penningtvättslagen hårdare. Alla kontanta transaktioner ska bedömas utifrån risken att pengarna kommer från brottslig verksamhet eller är till för att finansiera terrorism. Om summan är över 5 000 euro (cirka 50 000 kr) måste butiken dessutom göra en bakgrundskoll och föra ett kundregister.  

Lätt att handla kontant 

Men när Veckans brotts reportrar låtsas vara kunder och går runt till olika lyxbutiker är det inga problem att betala kontant och på frågor om något speciellt behöver uppges vid betalning så svarar alla nej. Några av butiksbiträdena säger att de behöver prata med managern om summan är över 50 000 kronor. I en av butikerna meddelas att det inte finns en övre gräns för kontant betalning. 

När Veckans brott söker butikernas ägare för att få ett svar om vilka rutiner de har så ges inga svar, förutom från Gucci. Där svarar den nordiska vd:n Thomas Möller via mejl att man inte tar emot kontanter på köp över 5 000 euro och att man inte har haft några misstankar om penningtvätt.

Svensk Handel bekymrad

Men Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer säger i Veckans brott att han får indikationer på att kriminella besöker lyxbutikerna frekvent. Han är bekymrad över att lagen inte följs men tror att det handlar om okunskap.

– Jag tror det är oerhört få handlare som har förstått vilka krav som ställs när man vill ta emot kontanter. De måste göra en ordentlig riskbedömning av sin egen verksamhet, säger han.

Se mer om penningtvätt i Veckans brott.

Fakta Penningtvättslagen

Enligt Penningtvättslagen (2017:630) måste företagare vidta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Det handlar om att göra en allmän riskbedömning av verksamheten och därefter upprätta rutiner och riktlinjer för att undvika att utnyttjas för penningtvätt eller terrorfinansiering.  

Vid kontant betalning över 5000 euro i butiker måste butiken ha kundkännedom, bland annat genom att begära identifikation och genom att ta reda på om det verkligen är köparen som ska ha produkten.  

Oavsett summa så ska alla misstankar om att pengar kommer från brottslig verksamhet rapporteras till Finanspolisen.  

Det är Länsstyrelsen som har tillsynen över butiker och andra affärsidkare. Sedan 2018 har Länsstyrelsen ingripit mot 36 företag. Flera av dessa är klockbutiker som har fått betala mångmiljonbelopp i sanktionsavgifter för att de inte har följt lagen.

Källa: Länsstyrelsen 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet