Foto: TT

Moderaterna: Fler poliser – och ingen straffrabatt

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna föreslår att Sverige ska ha minst 25.000 poliser senast år 2025, avslöjar partisekreteraren Tomas Tobé när han inleder Moderaternas Sverigemöte i Karlstad. Och det blir ingen straffrabatt för den som begår flera brott.

Satsningen på 25.000 poliser beräknas kosta fem miljarder kronor fullt utbyggd 2025. I dag finns det cirka 20.000 poliser.

– Människor som vill leva sitt liv i trygghet är vår utgångspunkt, inte de kriminella, säger Tomas Tobé.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Häromdagen föreslog även Liberalerna att antalet poliser ska utökas till 25.000.

Tuff tid

Tomas Tobé tog även upp det tuffa opinionsläget partiet befinner sig i.

– Vi har just nu en tuff tid för vårt parti. Och det är vid sådana här tillfällen när allt ställs på sin spets som man får bestämma sig. Och då har jag bara en sak att säga: Vi tänker inte vika ned oss. Vi tänker inte tystna, säger Tobè.

Ber inte om ursäkt

Han upprepar också budskapet som partiledaren kom med i januari och som anses ha varit en av orsakerna till raset i opinionen.

– Partivänner, Sverige behöver en alliansbudget. Och det är ingenting som vi ska be om ursäkt för.

Ingen straffrabatt

Fokus i talet var dock inte partiets problem utan tryggheten, hårdare tag mot brottslingar och hårdare straff.

– För att verkligen göra skillnad krävs ett större grepp och att vi vågar tala klarspråk, säger Tobé.

– Och har man kommit hit från ett annat land och begår grova brott, då ska man veta att det som väntar är inte bara svenskt fängelse, utan också utvisning. Och den som är myndig är myndig. Punkt. Är man vuxen nog att om och om igen begå brott, då är man vuxen nog att också ta straffet. Utan rabatt, säger Tobé och drar ned kraftiga applåder.

Läs mer: (M) vill ta bort straffrabatt

Ras i opinionen

Över hela tillställningen här i Karlstad ligger dock de återkommande katastrofsiffrorna för partiet. Så sent som i dag kom ytterligare en opinionsundersökning som bekräftar Moderaternas ras. I SVT/Novus marsmätning som presenterades i går backade M 1,1 procentenheter till 18 procent.

– Det här är en tuff period för oss Moderater, sade Moderatledaren Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet