Johan Forssell (M) reagerar starkt på SVT:s avslöjande om NFC:s dna-analyser. Foto: TT

Moderaterna: Kalla NFC-chefen till justitieutskottet

Publicerad

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell kräver att NFC:s högsta chef ska kallas till justitieutskottet efter SVT:s avslöjande.

– Här har vi en situation som innebär att grova brottslingar kan gå fria och att oskyldiga kan ha dömts på grund av att bevisning inte har lagts fram. Det tycker jag framstår som väldigt rättsosäkert, säger Johan Forssell (M).

SVT Nyheter har kunnat berätta om att stora mängder ofullständigt analyserade dna-spår ligger undanstoppade i frysen på Nationellt forensiskt centrum, NFC. Spår som skulle kunnat bidra till att fälla eller fria i brottmål.

Vill ställa frågor i utskott

Anledningen är att NFC har ett gränsvärde, ett stopp för dna-prover: om dna-halten i till exempel en blodfläck är under denna gräns gör NFC i regel ingen fortsatt analys.

– Om man då väljer bort central bevisning så tycker jag inte det framstår som särskilt effektivt eller rättssäkert. Den enda rimliga slutsatsen nu är att vi får kalla chefen för NFC till riksdagens justitieutskott så att vi kan få svar på de här frågorna, säger Johan Forssell.

Vad vill du ställa för fråga till NFC-chefen?

– Det är varför de har det här gränsvärdet när det uppenbart går att få fram information på samma prover i andra länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer