Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Moderaterna tackar ja till möte med SD

Efter att Moderaterna öppnat för samtal med Sverigedemokraterna räckte SD ut en hand. Nu har Moderaterna svarat på SD:s invit och officiellt tackat ja. Det är oartigt att tacka nej när ett annat parti frågar, förklarar M-ledaren.

Ett möte ska hållas inom kort, var Di först med att rapportera. Pressekreterare Niklas Gillström bekräftar uppgiften för SVT Nyheter.

– Det stämmer. Det kommer att hållas på tjänstemannanivå, inom kort. Det är inte bestämt vem, eller tidpunkt. Men det blir inte Anna Kinberg Batra eller Tomas Tobé, säger Niklas Gillström.

– Kontaktförbudet med SD är upphävt, säger Niklas Gillström.

”Oartigt tacka nej”

– Jag tycker att det är oartigt att tacka nej om ett annat parti frågar, och det gäller alla riksdagspartier, förklarar Anna Kinberg Batra för DN.

Det var Kinberg Batra som i förra veckan meddelade att partiet öppnar för samtal med Sverigedemokraterna.

Vad mötet kommer att handla om är inte heller klart ännu. Men M-ledaren säger till DN att man ”inte kommer att förhandla om regeringssamarbetet eller budgeten och inte att kompromissa med våra ideal”.

Enligt henne är budskapet detsamma som tidigare, att det kan handla om förhandlingar i riksdagens utskott, för att få fram ”så mycket allianspolitik som möjligt”.

Fälla regeringen

När Anna Kinberg Batra släppte beskedet om att man öppnar för samarbete med SD sade hon att syftet är att lägga fram en gemensam alliansbudget med SD:s stöd, och fälla regeringen.

– Annars fortsätter Sverige utvecklas åt fel håll. Vi måste vara beredda att ta ansvar, sade M-ledaren till SVT Nyheter då.

De tre andra allianspartierna är kritiska till att börja förhandla med SD. Annie Lööf (C) säger i dag till DN att hon vill att Moderaterna redovisar innehållet i samtalen.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har till SVT:s Gomorron Sverige sagt att man är beredda att stödja en gemensam alliansbudget, men vill ”så klart ha inflytande, dels över hur den regeringen ser ut och dels hur politiken ska se ut”.

”Djupt bedrövligt”

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth reagerar på uppgifterna.

– Det är djupt bedrövligt att Moderaterna normaliserar ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Det är väldigt naivt att tro att det skulle begränsas till några sakfrågor, säger han till TT.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet