Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Utspelet möts inte av massornas jubel och ovationer

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Anna Kinberg Batras ambition att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna och fösa bort Stefan Löfven från makten ett år före valet möts inte av massornas jubel och ovationer bland hennes egna väljare. Inte ens varannan moderat är med på tåget, som enligt kalkylen, skulle släppa av henne vid Rosenbad som ny statsminister.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

I en mening spelar det inte någon roll hur väljarna förhåller sig till moderatledarens planer, eftersom de ändå inte kommer att sättas i verket. Liberalerna och Centern säger bestämt nej, lika bestämt som Anna Kinberg Batra själv gjorde för bara några dagar sedan. Det kan vara en förklaring till att inte ens en majoritet stöder moderatledarens lappkast.

För sent för regeringskris

En annan tolkning av Novus undersökning är att det bara är ett år kvar till valet 2018 när Moderaterna tänker sig att Stefan Löfvens budget ska falla som en sten i riksdagen. I mångas ögon är det antagligen inte så meningsfullt att rigga en regeringskris då. Det skulle i så fall ha skett tidigare.

M öppnar för att fälla regeringen

Och vad skulle hända sen? Efter att en majoritet i riksdagen hade röstat bort Stefan Löfven och hans regering? Det är osäkert och Anna Kinberg har inte talat om hur hon tänker. Ett alternativ är att Stefan Löfven så smått börja städa skrivbordet och utlyser nyval. Men han kan också be talmannen sondera vem eller vilka som har bäst möjligheter att styra landet sista året före ordinarie riksdagsval. Hur mycket skulle en regering ledd av Anna Kinberg Batra hinna uträtta på tolv månader? Och sanningens minut skulle ticka för Moderaterna i relationen till Sverigedemokraterna. Som statsminister skulle Anna Kinberg Batra behöva det parti hon kallar rasistiskt.

Svag som Alliansens ledare

Bland borgerliga väljare, som i Novus mätning tycker att det är en dålig ide att fälla regeringen nu, finns säkert de som ogillar tanken på ett samarbete mellan Sverigedemokraterna och en borgerlig regering. Det gäller inte minst Centerns väljare som ställer sig bakom sin ledare Annie Lööfs hållning att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Anna Kinberg Batras ställning som Alliansens ledare har varit svag. Hennes utspel har lett fram till slutsatser som att Alliansens dagar är räknade. Att det inte finns så mycket kvar till allians att leda, när partierna är skingrade i en så central fråga som hur landet ska styras.

På sikt blir det säkert inte bara Anna Kinberg Batra, som får skulden för Alliansens splittring. Både Liberalerna och Centern lär bli syndabockar för dem som vill ha ett maktskifte oavsett när det sker och oavsett vilket parti som ställer upp med sina röster för att fälla Stefan Löfven.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet