Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein analysera den senaste mätningen från SVT/Novus. Foto: SVT, Anders Wiklund/TT.

Analys: MP:s uppgång ger Andersson fördel i statsministerkampen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För första gången sedan oktober 2020 ligger Miljöpartiet över fem procent i SVT/Novus. Uppgången sker på Socialdemokraternas och Vänsterpartiets bekostnad. Trots det gör lyftet att det är fördel Magdalena Andersson (S) i slaget om Rosenbad.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Med en månad kvar ser det ut som att regeringsfrågan kommer att få stor betydelse även i det här valet. Ett tecken på det är mätningen från SVT/Novus där Miljöpartiet, tack vare ett flöde från främst Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, ökar med 1,7 procentenheter. En lågoddsare är att det till stor del handlar om stödröster, alltså väljare som planerar att lägga sin röst på ett annat parti än sitt eget för att rädda det kvar i riksdagen eller för att partiet behövs för att det egna regeringsalternativet ska vinna regeringsmakten.

Men, undrar kanske någon, kan inte sommarens omfattande skogsbränder och värmerekord runtom i Europa ha dragit upp stödet för MP?

Val 2022

Det ska inte uteslutas men frågan om miljö- och klimat har halkat ner på väljarnas priolista och ligger nu på en sjätteplats, enligt Novus. Långt efter frågor som sjukvård, lag och ordning och skola.

Miljöpartiet har heller inte lyckats få något vidare genomslag för sina politiska förslag som kretsat helt kring deras kärnfråga de senaste månaderna.

Vädjan om stödröster

Det som däremot verkar ha gett viss utdelning är språkrörens alltmer frekventa budskap om att partiet är nödvändigt för att Magdalena Andersson (S) ska kunna fortsätta som statsminister.

Eller som språkröret Per Bolund (MP) uttryckte det i sitt Almedalstal tidigare i sommar:

– Utan Miljöpartiet i riksdagen blir det den mest konservativa nationalistiska regering som Sverige någonsin har skådat.

Tydligare än så kan knappast en vädjan om stödröster formuleras. Stödröster var också det som räddade kvar partiet i riksdagen senast. En femtedel av de som röstade på MP 2018 gjorde det av taktiska skäl, enligt valforskarna vid Göteborgs universitet. Och skulle den här mätningen vara valresultat så skulle de partier som stödjer Magdalena Andersson (S) som statsminister få 177 mandat mot 172 för partierna till höger.

Kostsamt för V

Mätningen visar att MP vinner lika mycket från S som från V men självklart är tappet mer problematiskt för det mindre partiet. Vänsterpartiet har inte legat så här lågt i SVT/Novus sedan vintern 2017. Att V lagt om sin klimatpolitik och inte längre ser livsstilsförändringar som avgörande att möta klimatkrisen kan ha bidragit till flödet. Liksom att V under våren skrev ihop sig med partierna till höger för att sänka drivmedelspriserna. 2018 var det främst klimatet som fick V att växa bland unga progressiva, den väljargrupp som av partiets strateger pekats ut som avgörande för ett gott valresultat.

Annat som sticker ut i mätningen är tappet för M och uppgången för SD. Förändringarna är inte statistiskt säkerställda men om utvecklingen bekräftas i kommande mätningar så kan Kristerssons eventuella regeringsförhandlingar kompliceras. Ännu en valframgång för SD innebär förstås att partiet kommer kräva större sakpolitiskt genomslag. Och de SD-väljare som ser ministerposter som en självklarhet skulle sannolikt ha ännu svårare att acceptera att stå utanför.

Partiets öde avgör

Nämnas kan också att Liberalerna ligger över fyra procent för andra mätningen i rad. Men trots att både L och MP ligger på dryga fem procent är de inom felmarginalen till riksdagsspärren.

Fem procent är också den nivå som statsvetarna brukar peka ut som riskabel när det gäller möjligheten till stödröster. Att de väljare som lutar åt att taktikrösta tänker att partiet nog klarar sig ändå.

Sammantaget kan man konstatera att ödet för riksdagens minsta partier fortsatt ser ut att kunna bli avgörande för vem av statsministerkandidaterna som får inta Rosenbad.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2022

Mer i ämnet