Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: SVT, TT

Nato-chefen: Gotland är viktigt för Nato

Uppdaterad
Publicerad

På måndag startar Aurora 17, den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Övningen kommer att i huvudsak utspela sig i Mälardalen, på och runt Gotland och i Göteborg.

– Gotland är viktigt för att det är en central position i Östersjön, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Fler än 19.000 svenska kvinnor och män, och över 40 civila myndigheter kommer att öva ihop. Dessutom deltar förband från sju andra länder: Danmark, Norge, Finland, Frankrike, Litauen, Estland och USA.

– Sveriges säkerhet och Natos säkerhet är tätt sammanslutna, och då är det också bra att vi övar tillsammans, säger Jens Stoltenberg.

Agenda

TV: Få koll på Aurora 17

Övar för ett militärt hot från öst

Sverige är inte medlem i Nato men har istället ett värdlandsavtal med organisationen. Avtalet gör det bland annat lättare för Sverige att stödja och ta emot stöd från Nato.

– Östersjön har blivit mycket viktigare strategiskt i en situation där spänningarna har ökat. Det har också lett till att Natos militära närvaro i Östersjön har ökat.

Förband från hela Sverige kommer att delta i försvarsövningen Aurora 17. De största övningarna kommer ske i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland och i Göteborg. Foto: SVT

Övningen Aurora 17 utgår från ett fiktivt angrepp mot Sverige. Samtidigt som den svenska övningen hålls genomför Ryssland en ännu större militärövning på andra sidan Östersjön.

– Vi önskar inte att provocera fram en konflikt. Vi vill inte ha ett nytt kallt krig, utan fortsätta att jobba för bästa möjliga förhållande med Ryssland, säger Jens Stoltenberg.

LÄS MER: Putin: Sverige i Nato ”hot mot Ryssland”

FN-avtal om kärnvapen förbud kan få konsekvenser

Sverige utreder nu om de ska skriva på ett gemensamt FN-avtal som förbjuder kärnvapen.

– Jag tycker att det är klokt att Sverige utreder det innan man eventuellt undertecknar det. Jag vill inte spekulera i vad för typer av konsekvenser det kan få, säger Jens Stoltenberg.

Samtidigt menar han att man inte kan utesluta att ett sådant avtal skulle få konsekvenser för Sveriges samarbete med Nato.

LÄS MER: Bara var tredje svensk vill att Sverige går med i Nato

TV: Detta är Nato

Agenda om militärövningen Aurora 17

I Agenda 10 september intervjuas Nato-chefen Jens Stoltenberg, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Jan Björklund (L) om militärövningen Aurora 16. Se programmet klockan 21.15 på SVT2 eller i SVT Play.

Det här är Aurora 17

Vad är Aurora 17?

Det är en försvarsmaktsövning och den största nationella övningen på över 20 år. Fler än 19.000 svenska kvinnor och män kommer att delta, bland annat från myndigheter och från Hemvärnet.

1.500 utländska deltagare ur förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge och USA medverkar också. Kostnaden för övningen uppgår till nära 580 miljoner kronor. Det är cirka 220 miljoner kronor mer än vad som normalt brukar spenderas på militära övningar per år.

Kommer jag att märka den?

Förband i hela Sverige berörs men de största övningarna kommer ske i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland och i Göteborg. Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. 

(Karta: Här genomförs övningen)

Tycker alla att det här är en bra grej?

Sju av åtta partier är för Aurora 17 och menar att övningen kan stärka Sveriges förmåga vid ett angrepp samtidigt som den fördjupar det militära samarbetet med andra länder, som till exempel USA. Vänsterpartiet och fredsorganisationer som Svenska Freds menar dock att övningen bidrar till att trappa upp konflikten med Ryssland. De varnar för en spiral av kapprustning och militärövningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet