Jens Stoltenberg, generalsekreterare Nato. Foto: TT

Nato förstärker i öst

Uppdaterad
Publicerad

Natos försvarsministrar har enats om att omedelbart upprätta sex baser i östra Europa och forma en spjutspetsstyrka på 5 000 man. Generalsekreteraren Jens Stoltenberg kallar det ett svar på ”Rysslands aggression i Ukraina”.

Den nya insatsstyrkan ska bildas av Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Polen och Storbritannien och kunna sättas in vid en kris inom en vecka, sade Stoltenberg efter samtalen i Bryssel på torsdagen.

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att planerna förstärker den världsbild som Ryssland gett uttryck för där Nato utmålas som en huvudfiende.

Krimkonflikten

– Att den militära närvaron ökar intill Ryssland gränser spär på den ryska bilden av att allt som har hänt i Ukraina är ett angrepp från väst och Nato, säger hon.

Ny strategi

Den nya strategin bygger på beslut tagna vid Natos toppmöte i september i fjol och bekräftades på försvarsministrarnas möte i Bryssel. Det som nu händer kommer att få konsekvenser i hela Östersjöområdet, anser Gudrun Persson.

– Vi har sett en ökad rysk närvaro i området och de baltiska staterna, särskilt Estland och Lettland, har råkat ut för väldigt mycket gränskränkningar med flyg från den ryska sidan, säger hon.

– Det är ett skärpt läge och vi i Sverige drabbas av det vare sig vi vill eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet