Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det som händer nu är helt i linje med det vi kom överens om i Vilnius” Hör generalsekreterare Jens Stoltenberg om Sveriges Natoprocess. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Natotoppen Stoltenberg besöker Sverige – träffar Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter beskedet att Turkiet går vidare med Sveriges Natoansökan så kom försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg idag till Sverige.

Temperaturen i Natoprocessen vreds upp en hel del då Turkiets president Erdogan i går meddelade att han lämnat vidare Sveriges ansökan till parlamentet för omröstning.

Nu kommer Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till Sverige för ett Natomöte med hundratals företag från försvarsindustrin i olika länder. På den pressträff som Stoltenberg höll tillsammans med Ulf Kristersson (M) kommenterade han när Sverige kan komma att bli medlemmar i Nato med anledning av beskedet att Erdogan lämnat Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Sverige och Nato

– Jag är övertygad om att detta sker fort, jag säger inget datum, men vi har nu tagit oss dit vi kom överens om i Vilnius, säger Stoltenberg.

– När det gäller Ungern har jag, precis som Ulf Kristersson, fått signalerna att Ungern inte vill sinka processen, säger Stoltenberg.

Svenska myndigheter ska få Natoinstruktioner

Under tisdag och onsdag hålls Industry Forum 2023 utanför Stockholm. Runt 800 politiker, chefer från försvarsindustrin runtom i världen och chefer för olika myndigheter ska mötas.

Rysslands krig i Ukraina och lärdomarna därifrån kommer att vara en av punkterna. En annan är upprustning, och hur Nato ska nå den höjning av beredskapen som man kom överens om på toppmötet i Vilnius i somras.

– Att få med Sverige i alliansen kommer göra det lättare för Nato att behålla sitt teknologiska försprång inom försvarsindustrin, säger Stoltenberg.

På pressträffen meddelade även Ulf Kristersson (M) att regeringen i dag kommer fatta beslut om att ge 28 svenska myndigheter tydliga instruktioner om hur de ska agera när Sverige blir medlemmar i Nato.

Hör SVT:s politikreporter Andreas Öbrink om förväntningarna inför mötet i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: EPA/Olivier Matthys/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet