Ett av Arbetsförmedlingens kontor i Stockholm. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT

Nedläggning av Arbetsförmedlingens kontor kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna vill hindra nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor. Partierna förhandlar även om att öppna kontor som redan har stängt, rapporterar DN.
– Vi vill peka med hela handen för att återupprätta närvaron på landsbygden, säger Martin Ådahl (C) till tidningen.

I början av 2019 uppgav Arbetsförmedlingen att 132 kontor skulle läggas ned. Samtidigt varslades var tredje anställd (4 500 personer) om uppsägning i en gigantisk hårdbantning av Arbetsförmedlingen.

En orsak sades vara att myndigheten fick lägre anslag i samband med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget vann stöd i riksdagen. En annan orsak uppgavs vara är att Arbetsförmedlingen sedan flera år har velat lägga ned kontor och ersätta dem med digitala tjänster.

– Det här är något som vi hela tiden har varit emot men Arbetsförmedlingens ledning har ändå gått vidare med nedläggningen av kontor, säger Martin Ådahl, Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson till DN.

Förhandlar om nytt regleringsbrev

Regeringen och samarbetspartierna C och L förhandlar nu om ett nytt regleringsbrev för Arbetsförmedlingen. En punkt ska handla om att stoppa den pågående nedläggningen av kontoren.

Det är på tisdagskvällen oklart hur många och vilka kontor som kommer att beröras av de nya instruktionerna. Diskussionerna med regeringen är inne i en slutfas, skriver DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.