Nils Bildt i Fox News. Foto: Skärmdump, Fox News

Nils Bildt efter stora förvirringen: ”Fox News får ta på sig detta”

Uppdaterad
Publicerad

Fox News presenterade Nils Bildt som svensk säkerhets- och politisk rådgivare. Nu kommenterar för första gången Bildt den stora förvirringen och vem han egentligen är.
– Jag har inte jobbat för några svenska, statliga organ någonsin, säger han till Studio Ett i Sveriges Radio.

Det blev stor förvirring när den konservativa tv-kanalen Fox News lät den i Sverige helt okände Nils Bildt framträda som expert på svensk invandringspolitik. Varken Utrikesdepartementet eller Försvarsmakten kände till honom.

När Studio Ett får tag på Nils Bildt på telefon säger han att det var Fox News som valde titeln svensk säkerhets- och politisk rådgivare.

– Fox News får ta på sig detta själva. Jag är en oberoende rådgivare på nationella säkerhetsfrågor.

Läs mer: Fox News: Därför använde vi Nils Bildt som expert

Blev rekommenderad av god vän

Enligt Nils Bildt var det en svensk vän som rekommenderade Fox News att kontakta honom för att medverka i en debatt om sociala frågor i Sverige.

Han har fått kritik för att sakna tillräcklig trovärdighet för att uttala sig om svensk invandringspolitik. Men själv anser Nils Bildt att han har tillräcklig kunskap om ämnet för att kunna tala om det i en tv-sändning, trots att det var länge sedan han bodde i Sverige.

– Jag tycker väl att jag har pratat med både kollegor i Sverige och med goda vänner och jag spenderar en hel del tid i Sverige och har fast anknytning till landet och så vidare. Jag tycker att jag är insatt i vad som händer i landet, säger Nils Bildt till Studio Ett.

Var i kontakt med SD

Nils Bildt berättar också att han tidigare varit i kontakt med Sverigedemokraterna för att engagera sig politiskt i partiet.

– Jag blev introducerad till en person på SD, som tyckte att det kanske hade varit bra om jag var med och hjälpte de och tog in lite vettig eller bra utrikespolitik och sakkunnighet till partiet, som SD kanske har saknat i utrikesfrågor. Nu blev det inte så, vi kom aldrig överens tyvärr men på den vägen var det.

Nils Bildt säger samtidigt att han aldrig varit medlem i Sverigedemokraterna, och vill inte kalla sig sympatisör då han säger att det finns mycket i deras politik som han inte håller med om.

Även i kväll väntas Nils Bildt medverka i Fox News när de ska rapportera om Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet