Tom Sjöstedt har komponerat för- och huvudrätten till årets Nobelmiddag. Foto: TT

Nobelkocken Tom Sjöstedt: Vi gör den bästa vegetariska rätten någonsin

Uppdaterad
Publicerad

På söndag ska Nobelbankettens omkring 1.300 gäster serveras en middag på tre rätter och nytt för i år är att förrätten blir vegetariskt.

– Det är väl det största som händer den här middagen, det är ganska stort att våga göra det, säger kocken Tom Sjöstedt.

Tom Sjöstedt, som vann till Årets kock 2008, står för för- och huvudrätten på Nobelbanketten. Han beskriver det som en utmaning att skapa en bra vegetarisk rätt.

– Vi gör den bästa vegetariska rätten någonsin, säger Tom Sjöstedt. Man ska känna att man vill ha mer, att man inte saknar något i rätten.

Menyn på Nobelbanketten är hemlig fram till att den börjar serveras, så Tom Sjöstedt vill inte avslöja speciellt mycket mer än att råvarorna är från Sverige.

– Det är december så då kan man nästan räkna ut vad det blir för grönsaker. Det finns inte så mycket att välja på.

8 månader av planering

Planeringen av middagen har pågått mellan sju och åtta månader, men Tom Sjöstedt har skjutit upp tillagningen av maten så långt det går.

– Vi försöker laga så mycket som möjligt på söndag, för att få det så nylagat som möjligt. Att man verkligen tillagar det så nära det ska gå ut på kvällen.

Om du får frågan, vill du göra det igen?

– Ja självklart, det är ett av de finaste uppdragen man kan få, säger Tom Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.